Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Zweefparasol kopen – 5 dingen die je moet weten

Je wilt een nieuwe parasol. Maar bij je zoektocht naar een nieuw exemplaar ontdek je dat er in de parasol wereld ontzettend veel keus is. Keus is de vorm, maat, materiaal en het soort parasol. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een stokparasol, een zweefparasol, of misschien wel een schaduwdoek. Kortom, genoeg vragen. In deze blog geven we je 5 tips voor het aanschaffen van een zweefparasol.

Een zweefparasol kopen

Het grootste voordeel van een zweefparasol is dat de ruimte onder de parasol niet geblokkeerd wordt door een parasolstok. Je kunt er vrij onder door lopen. Omdat de parasolstok zich aan de zijkant bevindt, zet je de zweefparasol gemakkelijk achter een loungeset of naast de tafel. Zo staat de poot niet in de weg, en heb je toch schaduw op de plek waar jij dat wilt.

Net als bij  de traditionele stokparasol, heb je bij de zweefparasol een ruime keuze uit kleur, vorm en stijl van de parasol. Op tuinxxl.nl vind je een ruim assortiment zweefparasols. Ben je er nog niet helemaal over uit welke parasol het moet worden, of heb je nog wat vragen? Lees dan de onderstaande tips eens door! Wie weet kan je daarna de knoop doorhakken en de juiste parasol aanschaffen!

Zweefparasol tips

1. Hoe zwaar moet de parasolvoet zijn?

Bij een zweefparasol is het extra belangrijk dat je de juiste voet aanschaft. Het gewicht van de parasol hangt zijwaarts. Het nadeel is daarom dat de parasol wat gevoeliger is voor wind. Maar door de juiste parasolvoet te gebruiken, zorg je er voor dat je parasol windvast is.

Om te berekenen hoe zwaar je parasolvoet moet zijn, is er een handige formule.
– Pak de diameter van de uitgeklapte zweefparasol in centimeters
– Deel deze afstand door 10.
– De uitkomst van deze berekening is het aantal kilo wat nodig is voor de parasolvoet.

Een richtlijn voor het gewicht van de parasolvoet voor een zweefparasol is als volgt:

 • Zweefparasoldoek: < 250 cm, zweefparasolvoet: 70 kg
 • Zweefparasoldoek: 250-300 cm, zweefparasolvoet: 90 kg
 • Zweefparasoldoek: 300-350 cm, zweefparasolvoet: 100 kg
 • Zweefparasoldoek: 350-400 cm, zweefparasolvoet: 130 kg

2. Waarmee verzwaar ik de parasolvoet?

Voor een stevige voet voor een zweefparasol raden wij aan een parasolvoet aan te schaffen die specifiek bedoeld is voor een zweefparasol. De voet kan verzwaard worden met losse tegels. Zo kan je met het gewicht van de parasolvoet spelen totdat je genoeg gewicht hebt om de parasol veilig neer te kunnen zetten. Wanner je het juiste gewicht gebruikt voor de zweefparasol, staat de parasol goed stevig. Blijf bij (harde) windstoten altijd alert bij een zweefparasol en laat de parasol niet langere tijd onbeheerd en uitgeklapt achter. Zo ben je er zeker van dat er niks kan gebeuren wanneer er ineens een harde windvlaag op komt zetten.

De tegels kunnen in een metalen kruispoot worden bevestigd. Deze kruispoot voor een zweefparasol  staat enorm stevig en is bovendien heel handig. Wanneer je heb niet gebruikt, klapt je deze variant gemakkelijk in en staat hij niet in de weg. In deze kruispoot passen parasols met een maximale buisdiameter van 50 mm. De draaiknop aan de parasolstok is er speciaal voor om de parasol met een kleinere diameter ook stevig neer te kunnen zetten. Wanneer je deze knop goed aan draait staat ook deze parasol stevig in de voet.

Er zijn ook parasolvoeten verkrijgbaar gemaakt van een betonnen voet of die gevuld kunnen worden met zand of water. Een een klein formaat stokparasol is dit een prima keus. Maar voor een zweefparasol raden wij dit ten sterkste af omdat dit niet stevig genoeg is om het gewicht te houden.

Zweefparasol tips

3. Ingraven met grondanker

Wil je er 100% zeker van zijn dat je zweefparasol nergens naar toe gaat bij een harde windkracht, dan kan je overwegen om je zweefparasol in te graven met een grondanker of grondpen . Op deze manier wordt de voet van de parasol in de grond bevestigd en is de parasol windvast. Hoe werkt dat nou precies?

Door een gat te vragen in de grond, deze vol te storten met cement en vóór het drogen het grondanker erin te verzinken, creëren we een betonnen blok onder de grond. Deze staat dus niet in de weg en vervuilt niet het beeld op de grond. In de meeste gevallen is er niets zichtbaar zodra de parasol uit het anker is gehaald, het anker is namelijk gelijk met de grond gemaakt. Bovendien hoeft u niet te sjouwen met een voet, het nadeel is wel dat u altijd gebonden bent aan een vaste plek voor de parasol, u kunt er dan altijd nog voor kiezen om 2 grondankers te plaatsen, zodat u kunt kiezen waar u de parasol uitklapt. Echter is dit alleen bij de kleinere parasols een aanrader, een parasol van 500*500cm is minder eenvoudig verplaatsbaar.

 • Graaf een gat in de grond
 • Vul het gat met cement
 • Plaats de grondpen of het grondanker in het gat, voordat het cement is uitgehard

Je kunt er ook voor kiezen de grondpen alleen de grond in te draaien, zonder het toevoegen van cement. Uiteraard is deze constructie dan minder solide dan wanneer er gebruik wordt gemaak van een betonnen blok.

Voordelen grondanker

 • Je hoeft geen zware onderdelen te verplaatsen over het terras
 • De grondpen staat niet in de weg
 • Wanneer de parasol (of droogmolen) niet in het anker staat, is deze niet zichtbaar en af te sluiten met een afsluitdopje

Nadelen grondanker

 • De plek waar de grondpen is bevestigd kan niet worden gewijzigd. Een optie kan zijn om een tweede grondpen in te graven zodat je de plek van de parasol kunt afwisselen.

4. Parasol met of zonder volant

Het volant van een parasol is het strookje stof aan de onderkant van het parasoldoek. Dit strookje stof kan uitgevoerd zijn in een strakke variant, of heeft een geschulpte afwerking. De functie van dit volant is vooral de sfeer die de parasol uitstraalt. Een parasol zonder volant is iets strakker uitgevoerd.

Een volant aan de parasol kan ook erg nuttig zijn. Het kan namelijk net dat beetje zon tegenhouden, terwijl een parasol zonder volant dit niet had gekund.

Zweefparasol tips Zweefparasol tips

5. Wat voor soorten zweefparasols zijn er?

Net als bij stokparasols, zijn er bij zweefparasols verschillende vormen verkrijgbaar.

 • vierkante parasols
 • rondparasols
 • rechthoekige parasols

Bedenk ten eerste hoeveel ruimte je beschikbaar hebt om je parasol op te zetten. Daarnaast is het een kwestie van smaak voor welke vorm je kiest.

Kijk bij de keuze van de vorm van je parasol ook goed naar je tuin. Heb je een strakke, moderne tuin, met veel strakke lijnen? Dan past een vierkante of rechthoekige parasol daar perfect bij. Wil je de ronde vormen accenturen, dan is een ronde parasol een uitstekende keus. Wanneer je de parasol wilt gebruiken om boven de eettafel te zetten, is een rechthoekige zweefparasol een goede keus.  Kortom, kijk goed naar je tuin, en eigen smaak en de plek waarvoor je de parasol wilt gaan gebruiken.

Zweefparasol tips

Comment Section

3 reacties op “Zweefparasol kopen – 5 dingen die je moet weten


Door Henk van Zutphen op 15 juli 2018

Beste Inge,
Als ik jouw berekening voor het verzwaren van de parasolvoet uitvoer voor een diameter van 300 cm, kom ik op 300:10=30 kg en geen 90 of 100 kg zoals jij in je richtlijn aangeeft….


Door Martinus op 23 juli 2018

Die som geldt voor stokparasols. 25 kg is max 250 cm. Voor sweef moet er een factor 3 overheen. Dan klopt het wel aardig


Door Petra op 30 mei 2019

Kan ik een grondpen gebruiken voor een zweefparasol? Tot hoe groot mag de diameter van het parasoldoek dan zijn?

Plaats een reactie


*