Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Welke kerstboom moet ik kiezen?

Zie jij door de kerstbomen ook het bos niet meer? Er is namelijk een enorm grote keus in echte kerstbomen. Iedere kerstboom soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Bedenk voordat je een kerstboom gaat kopen goed welke boom jij wilt. Zoek je een boom met naalden die niet prikken, of niet uitvallen? Of heb je liever een kerstboom die heerlijk ruikt?

Er zit veel verschil in prijs en kwaliteit tussen de verschillende soorten kerstbomen. Lees hier wat er in kerstbomen land allemaal te krijgen is en zoek je perfecte boom uit!

Nordmann kerstboom

De Nordmann kerstboom (ook wel Kaukasische zilverspar of Abies Nordmanniana genoemd) behoort tot de top van de kerstbomen en is erg populair. Deze boom heeft een prachtige vorm en is vooral aan de onderkant mooi breed. De naalden zijn zacht en prikken niet. Bovendien vallen ze nauwelijks uit!  Na de kerst kan je de Nordmann in de tuin planten. Maar let er wel op dat de boom er groot kan worden. Voor de Nordmann boom betaald je iets meer. Voor een boom ben je ongeveer 20 to 25 euro kwijt.

+ Mooie donkergroene kleur
+ Symmetrische vorm
+ Zachte naalden die niet prikken
+ Stevige takken
+ Verkrijgbaar met kluit of op stam
+ Ruikt wanneer je de boom aanraakt
+ Naalden vallen nauwelijks uit
– Hogere prijsklasse omdat de boom langzaam groeit

Fijnspar kerstboom

Dit is de traditionele, veel voorkomende kerstboom. De fijnspar (ook wel picea abies of groene spar genoemd) verspreidt een heerlijke dennengeur door de woonkamer, het beste van alles kerstboomsoorten. Het nadeel is wel dat deze soort als eerste zijn naalden laat vallen. Een groene spar met kluit houdt zijn naalden iets langer vast dan de spar op stam. Deze boom koop je voor een leuke prijs, tussen de 10 en 15 euro.

+ Geeft een heerlijke geur af
+ Fijne prijs
+ Donkergroene kleur
–  Is niet altijd mooi symmetrisch van vorm
–  De naalden prikken
–  Laat snel zijn naalden vallen

Blauwspar kerstboom

De naam zegt het al, de blauwspar is een kerstboom met een blauw-grijze kleur. De blauwspar (ook wel Coloradospar genoemd) groeit in een mooie symetrische vorm waarvan de takken mooie lagen vormen. Dit is erg handig bij het versieren van de kerstboom. Het voordeel van de blauwspar is dat deze boom niet snel zijn naalden verliest. De heerlijke dennengeur krijg je alleen bij aanraking van de naalden. De blauwspar zit net als de Nordmann, in een hogere prijsklassen. Deze boom koop je voor zo’n 20 tot 25 euro afhankelijk of je voor een kluit of kerstboom op stam gaat.

+ Blauwe gloed
+ Geurt bij aanraking + Mooie symmetrische vorm
+ Naalden vallen niet snel uit
–  Naalden prikken

Zilverspar kerstboom

De zilverspar staat bekent om zijn slanke model. De zilverspar (ook wel Servische spar of picea omorika genoemd) wordt niet breder dan 1 tot 1,5 meter. De naalden van de zilverspar hebben een glanzende grijsgroene gloed. De bovenkant van de naalden zijn groen en de onderkant blauw. Deze spar heeft een compacte vorm en heeft sierlijke takken. Voor deze kerstboom betaal je tussen de 15 en 20 euro.

+ Ruikt heerlijk
+ Naalden vallen niet snel uit
+ Sierlijke, afhangende takken
+ Zachte naalden
+ Mooie grijsgroene gloed

Allergisch voor kerstbomen

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je allergische bent voor kerstbomen. Of voor de pollen en stuifmeel dat in de boom is blijven hangen. Dit kan zorgen voor een allergische reactie. Een simpele truc is om de kerstboom even goed af te spoelen met water voordat je hem binnen neer zet. Zo spoel je alle pollen die op de boom zitten er af.  Een kleine groep mensen is allergisch voor de hars in de kerstboom. Je kunt bij het verplaatsen in versieren van de boom in dat geval handschoenen aantrekken. En voor de rest er op letten dat je niet in aanraking komt met de boom.

Blauwsparren hebben daarnaast de eigenschap dat ze rode vlekjes kunnen veroorzaken op de huid. Dit komt door de puntige naalden van de boom. Dit is een normale reactie en kan voorkomen worden door bij het verplaatsen en versieren van de blauwspar lange mouwen en handschoenen te dragen.

Je kunt natuurlijk ook het zekere voor het onzekere nemen en een kunstboom kopen!

Een kerstboom heeft per dag een halve liter water nodig.

 Wat is het verschil tussen een kluit en een kerstboom op stam?

Je kunt bij de aanschaf van een kerstboom kiezen tussen een boom met kluit of een gezaagd kerstboom. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Kerstboom met kluit

+ makkelijk te verplaatsen
+ houdt langer naalden vast omdat er nog een deel van de wortels aan zit
+ de mogelijkheid om de boom na de kerst in de tuin te planten
–  zwaarder dan een boom op stam
–  in aanschaf iets duurder

Een kerstboom met kluit kan na de kerst in de tuin worden geplant. Let er wel op dat je dan een ruim gat graaft en rondom de kluit genoeg luchtige potgrond toevoegt. Geef de kerstboom genoeg water. Met een beetje geluk redt de kerstboom het en heb je er nog lang plezier van. Let er wel op dat sommige soorten erg groot kunnen worden.

Gezaagde kerstboom / kerstboom op stam

+ minder zwaar om te verplaatsen en te tillen
–  verliest sneller zijn naalden
–  om de boom beter water op te laten nemen moet er altijd een stuk van de stam afgezaagd worden.

Waar let je op bij de aankoop van de boom?

Om te beginnen kies je een goede boom uit. Maar hoe weet je nou welke kerstboom goed, gezond en vers is? Er zijn een aantal trucjes om dit te controleren.  Waar moet je precies op letten?

 • Let er op of de kluit mooi groot is. Er zijn ook kerstbomen met alleen losse modder in de zak, in plaats van een echte flinke kluit. Deze zullen waarschijnlijk minder lang staan.
 • De kluit moet minstens zo zwaar zijn als de boom zelf.
 • De groene naalden mogen niet zomaar uitvallen. Als er een paar bruine naalden zijn is dit niet erg.
 • Als de takken hangen weet je dat de boom niet heel vers meer is.
 • Bij een gezaagde boom kan je controleren of de kerstboom net is gekapt of dat hij al even staat.
 • Kerstbomen waar op het zaagvlak veel hars zit, is al enige tijd geleden en dus niet meer zo vers.
 • Mocht je de boom na de kerst in de tuin willen zetten: kleine bomen doen het dan beter.

Tip voor een kerstboom die langer groen blijft! 
Voeg steeds 1 eetlepel kristalsuiker toe aan het water.

Hoe blijft je kerstboom het langste mooi?

En dat heb je eindelijk de kerstboom thuis! En nu? Lees de volgende punten eerst even door om extra lang van een mooie boom te kunnen genieten.

 • Wanneer je een gezaagde boom koopt, zet hem dan eerst met de voet in een emmer water. Als de onderkant van de stam erg droog is, kan je er een stukje vanaf zagen zodat de stam beter water op neemt.
 • Laat je de boom eerst buiten staan? Zet hem dan buiten in de schaduw en uit de wind.
 • Het beste is om de boom rechtop te laten staan.
 • Een boom met kluit moet ook altijd vochtig staan. Laat de kluit daarom niet uitdrogen en geef de boom regelmatig water.
 • Is het erg koud en heeft de boom lang buiten gestaan? Zet de boom dan 1 dag van tevoren binnen neer en laat hem in bijvoorbeeld de schuur acclimatiseren.
 • Een kerstboom houdt van lichte plekken en maar kan beter niet in direct zonlicht geplaatst worden. Let er ook op dat de kerstboom minimaal 2 meter van de verwarming af staat. Ook tocht vindt een kerstboom niet prettig.
 • Water geven! De kerstboom moet genoeg water krijgen. Gemiddeld zo’n 3 tot 4 keer per week.

En dan optuigen maar!! Ook hier zijn handige trucjes voor, hierover volgende week meer!

Comment Section

1 reactie op “Welke kerstboom moet ik kiezen?


Door groene tuin op 13 januari 2019

Leuke artikel! Duidelijk en informatief geschreven voor mensen die voor het eerst een kerstboom in huis gaan halen. Ik vind het vooral goed dat je erbij schrijft hoe je de kerstbomen nog in de tuin kan plaatsen na de kerst en hoe je de boom groener en langst mooi kan laten blijven. Duurzame tips zijn altijd belangrijk. Chapeau!

Plaats een reactie


*