Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Tuinmeubel materialen: wicker, kunststof, hout of aluminium?

Bij het kiezen van tuinmeubelen heb je de keuze uit veel verschillende materialen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Vaak zie je ook een groot verschil in prijs bij verschillende producten. Daarom hebben wij verschillende tuinmeubel materialen voor je op een rijtje gezet!

In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende materialen die gebruikt worden bij het produceren van tuinmeubelen.

 


Wicker tuinmeubelen

Wat is wicker?

Materiaal wickerWicker is een soort kunststof dat wordt gebruikt bij het produceren van tuinmeubelen en behoort tot één van de populairste tuinmeubel materialen. Wicker wordt vaak vergeleken met rotan. Het verschil met rotan is dat rotan erg vatbaar is voor de invloeden van het weer. Wicker wordt rond een aluminium frame gevlochten. Het grote voordeel van deze twee materialen is dat het meubel heel erg licht in gewicht blijft.

Veel verschillende soorten

Wicker is te verdelen in 4 verschillende soorten: rond, halfrond, plat of 2-half wicker. Een halfronde wickerdraad is bijvoorbeeld een ronde wickerdraad die door de midden is gesneden. Een ronde wickerdraad is erg dik en daarom lastiger om het aluminium heen te vlechten. Hoe dunner de draad, hoe strakker het wicker om het meubel kan worden gevlochten.

Verschillende kleuren

Wicker is er in verschillende kleuren. In de meeste gevallen zul je zien dat alle wickerdraden maar 1 kleur hebben, maar bij mixed wicker worden verschillende kleuren wicker gecombineerd. Dan heb je nog de manier waarop het materiaal gekleurd wordt. Ook dit kan op 2 manieren: oppervlakte kleuring en door-en-door kleuring.

Bij oppervlaktekleuring worden de draden geverfd aan hun oppervlakte. Het nadeel hiervan is dat na beschadiging of na langdurige blootstelling aan uv-straling de oorspronkelijke kleur van de draad tevoorschijn kan komen.

Bij door-en-door kleuring is de draad tot in de kern gekleurd. Bij deze techniek zal er ook geen verkleuring plaatsvinden.

Onderhoud van wicker tuinmeubelen

Wicker is erg onderhoudsarm. Bij het reinigen van wicker is het erg belangrijk dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van lauw water in combinatie met een zachte borstel en een spons of doek. Wanneer je gebruik maakt van agressieve schoonmaakmiddelen kan het materiaal beschadigen.

 

Voor-en nadelen van wicker meubels

Voordeel Luxe uitstraling en stevig materiaal

Voordeel Licht in gewicht, dus gemakkelijk te verplaatsen

Voordeel Onderhoudsarm

 

Nadeel Kan verkleuren en verslappen

Nadeel Minder goede kwaliteit wicker in omloop


Kunststof meubels

In het kort

Kunststof is één van de populairste tuinmeubel materialen. Dit hebben ze te danken aan de lage prijs en de vele verschillende kleuren waarin tuinmeubelen van kunststof te verkrijgen zijn. Tuinmeubelen van kunststof zijn namelijk in alle soorten, maten & kleuren verkrijgbaar.  Naast de vele uitvoeringen is kunststof ook nog eens erg licht en onderhoudsarm!

Onderhoud van kunststof tuinmeubels

Kunststof is een erg onderhoudsarm materiaal, maar toch zul je je tuinmeubel zo nu en dan schoon moeten maken. Een tuinmeubel van kunststof kun je het beste reinigen met een water, zeep en een droge doek of borstel.

Let op: bij slechte weersomstandigheden wordt vaak een meubelhoes gebruikt. Zorg er voor dat je de kussens niet onder deze meubelhoes laat liggen, door het vocht kunnen er erg vervelende plekken op de kussens ontstaan.

Voor-en nadelen van kunststof tuinmeubelen

Voordeel  Kunststof is licht in gewicht

Voordeel  Tuinmeubelen van kunststof is onderhoudsarm

Voordeel  Kunststof is duurzaam

 

Nadeel  Tuintafels van kunststof zijn moeilijk te recycleren waardoor er milieu belastende stoffen kunnen vrijkomen.

Nadeel  Het kunststof kan na een aantal jaren brozer worden waardoor de tuintafel gemakkelijker kan  breken.


Houten tuinmeubelen

Door tuinmeubelen van hout in je tuin te gebruiken zorg je voor een luxe en natuurlijke uitstraling. Veel mensen kiezen dan ook voor een houten tuinmeubel, omdat deze, in tegenstelling tot wicker & kunststof, natuurlijkheid uitstraalt. Hout is dus in de laatste jaren één van de populairste tuinmeubel materialen. Waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een houten tuinmeubel is dat de kwaliteit van het hout per meubel erg kan verschillen.

Duurzaamheid

Veel houten tuinmeubelen zijn gemaakt van tropisch hardhout. Helaas zien we vaak dat dit hout niet op een duurzame wijze verkregen wordt. Wanneer je een tuinmeubel koopt met het FSC-keurmerk weet je zeker dat het hout op een duurzame manier verkregen is.

Onderhoud van houten meubels

Tuinmeubelen van hout zijn er in veel verschillende varianten, bijvoorbeeld gelakt, gebeitst of geolied. Hout van slechtere kwaliteit wordt gebeitst of gelakt om in goede staat te blijven. Tuinmeubelen van teakhout behandelt men vaak niet, deze laten ze graag vergrijzen.

Onderhoud verschilt dus erg bij verschillende houtsoorten. Informeer voor het kopen van een houten tuinmeubel bij de verkoper wat voor onderhoud er bij jouw tafel moet worden toegepast.

 

Voor-en nadelen van houten meubels

Voordeel  Een mooie natuurlijke uitstraling

Voordeel  Hout is erg duurzaam materiaal

Voordeel  Hout wordt niet warm in de zon

 

Nadeel  Onderhoudsgevoelig

Nadeel  Niet altijd voorzien van een FSC-keurmerk

Nadeel  Niet altijd van een goede kwaliteit


Aluminium tuinmeubels

In veel gevallen is aluminium niet zichtbaar bij tuinmeubelen. Meestal wordt aluminium namelijk gebruikt als frame en wordt er kunststof om het aluminium gevlochten. Toch zie je tegenwoordig steeds vaker tuinmeubelen die volledig van aluminium zijn. In de meeste gevallen wordt het aluminium gepoedercoat, dit zorgt er voor dat de kleurlaag op de meubel gebrand is. Hierdoor zal de meubel minder snel beschadigen.

Onderhoud

Aluminium is één van die tuinmeubel materialen die erg onderhoudsarm is. Het materiaal is het beste schoon te maken met veel water, een beetje groene zeep en een zachte borstel of doek. Wij raden je aan om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het reinigen van je tuinmeubel. Deze schoonmaakmiddelen kunnen je meubel onnodig beschadigen.

Voor-en nadelen van aluminium tuinmeubels

Voordeel  Een strakke uitstraling

Voordeel  Tuinmeubelen van aluminium is erg sterk en licht in gewicht

Voordeel  Aluminium kan niet doorroesten

 

Nadeel  Aluminium neemt de buitentemperatuur aan

 

Conclusie: welk tuinmeubel materiaal moet ik nemen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende tuinmeubel materialen. Welke tuinmeubel je kiest verschilt per persoon.

 

WickerKunststofHoutAluminium
Prijs segmentMidden tot hoogLaagMiddenMidden tot hoog
OnderhoudOnderhoudsarmOnderhoudsarmOnderhoudsgevoeligOnderhoudsarm
Houdbaarheid 5-10 jaar 5-10 jaar1-5 jaar10-15 jaar
GewichtLichtLichtZwaarLicht
* Deze gegevens zijn gebaseerd op gemiddeld en correct gebruik. 

 

”Ik wil een lage prijs en weinig onderhoud.”

Als je op zoek bent naar tuinmeubelen die relatief goedkoop zijn en onderhoudsarm zijn, dan kun je het beste voor een tuinmeubel gaan van kunststof. Kunststof is namelijk veel goedkoper dan andere materialen. Bovendien is kunststof onderhoudsarm en kun je dit materiaal gerust buiten laten staan.

”Ik wil een luxe uitstraling met weinig gewicht.”

Tegenwoordig wil men steeds vaker een tuinmeubel aanschaffen met een luxe uitstraling. Toch speelt het gewicht bij deze aankoop ook een grote rol. Steeds meer mensen willen de tuinmeubelen gemakkelijk kunnen verplaatsen. Tuinmeubelen van wicker & aluminium zorgen voor een luxe uitstraling en zijn ook nog eens licht in gewicht.

”Ik wil duurzaamheid en een natuurlijke uitstraling.”

Het milieu speelt steeds een belangrijkere rol in onze samenleving. Je ziet dan ook dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor duurzaamheid. Wanneer je voor een tuinmeubel kiest met een FSC-keurmerk weet je zeker dat het materiaal op een duurzame manier is verkregen. Bovendien zorgt een tuinmeubel van hout voor een natuurlijke uitstraling.

”Ik wil een uniek tuinmeubel met een strakke uitstraling en weinig onderhoud.”

Wanneer je wilt gaan voor een unieke stijl met een strakke uitstraling is aluminium misschien wel wat je zoekt. Aluminium kom je relatief weinig tegen in de Nederlandse tuinen. Tuinmeubelen van aluminium zorgen voor een erg strakke en unieke uitstraling.

 

Mocht je toch nog vragen hebben of weet je nog steeds niet welk materiaal je zou moeten kiezen? Laat hieronder dan een reactie achter!

SaveSave

Comment Section

0 reacties op “Tuinmeubel materialen: wicker, kunststof, hout of aluminium?

Plaats een reactie


*