Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Tuinkalender juni: tips voor onderhoud en werkzaamheden

De laatste weken van de lente zijn in zicht! Want op 21 juni is het zomer, hoera! De langste dag van het jaar. En als het weer een beetje mee zit kunnen we die dag het langste van onze tuin genieten.

Maar zoals elke maand moet er ook in juni weer genoeg gebeuren in de tuin. Wat precies? Dat lees je in de tuinkalender van juni. Wil je nog even  teruglezen of alles is afgevinkt op de tuinkalender van de maand mei? Die vind je hier! Tuinkalender mei

In de lente leeft niet alleen de natuur op.
Wij zijn ook vrolijker en actiever dankzij
de langere dagen en de grotere hoeveelheid zon.

Voorbereiding/Onderhoud

Blijf je onkruid de baas door dit goed bij te houden. Als je elke avond, of elke week even een rondje maakt, blijft het overzichtelijk.
Onkruid wieden gaat het beste als de grond droog is. Verwijder daarom eerst het onkruid voordat je met de sproeier door de tuin gaat.

Gazon

 • Het gras kan in deze periode wel 1 tot 2 keer per week gemaaid worden. Als het erg droog is, is het beter om wat minder vaak te maaien en het gras niet te kort te houden.
 • Want altijd met maaien tot de zon onder is om uitdroging te voorkomen. Het klusje vaak snel geklaard als je het goed bijhoudt. En het ruikt ook nog eens heerlijk naar pas gemaaid gras!
 • Vergeet ook deze maand je gras niet te bemesten. 1 keer per maand is genoeg.
 • Heb je last van veel mos? Verticuteer je gras dan om het mos te verwijderen. Naast mos komt er nog veel meer rommel los bij het verticuteren. Denk aan onkruid, witte klaver en kruipende grassen. Let er op dat je gras niet te nat is! Te droog is ook niet goed. Klaar met verticuteren? Sproei je grasveldje goed na met de tuinslang. Zo heb je binnen no-time weer een groen gazon!

Snoeien

Genoeg te snoeien in deze maand!

 • De buxus mag weer in model gesnoeid worden. Dit de je het beste met een buxusschaar. Een handige tip: leg een zeil of oud laken onder je buxus voordat je begint te snoeien. Zo heb je na het snoeien alle losse takken en blaadjes zo opgeruimd!
 • De rozen groeien met wat zonnestralen erg snel! Juni is wat dat betreft een topmaand voor je rozen. Heb je ze nog niet gesnoeid? Doe dat dan nu nog! Zorg er wel voor dat je er op gekleed bent en de scherpe dorens je niet kunnen prikken. Ook is het belangrijk om een goede scherpe snoeischaar te gebruiken. Zo komen ziektes moeilijker binnen door de boven snijwonden.
 • De manier waarop je je rozen moet snoeien verschilt per soort. Een hoge rozenstruik snoei je af tot kniehoogte.  De lage heesterrozen mogen nog korter gesnoeid worden. Deze takken mag je snoeien tot 5 a 10 cm boven de grond. Kijk tijdens het snoeien goed hoe de struik groeit. Zorg dat het hart van de struik open blijft. Zo is er ruimte voor lucht en licht.
 • Rozen op stam kunnen tot ongeveer 10  boven de stam worden gesnoeid. Kijk altijd goed waar een ‘buitenoog’ zit en ga daar een cm boven zitten. Een buitenoog is een nog niet uitgelopen blad en ziet er uit als een klein streepje. Na het snoeien van je stamroos hou je een mooi bolletje over.
 • Na het snoeien zet je je rozen nog even in het zonnetje door ze wat compost en mest te geven. Gegarandeerd dat je binnenkort mooie rozen in de tuin hebt!

Snoei nooit in de volle zon!
De randjes van je planten kunnen dan verbranden.

Planten

 • Als je nog geen nieuwe planten hebt geplant, heb je hier nu nog de kans voor. Kijk eens om je heen. Zie je nog lege plekken in de tuin? Nu is het nog niet te warm en kan je deze plekken opvullen met mooie planten.
 • Geef je planten voldoende water. Vergeet vooral de planten in pot niet. Want na een warme dag hebben ze erge dorst! Ook planten die je net hebt geplant hebben extra water nodig.
 • Maak gaatjes onder in de bloempot, mocht dat er nog niet in zitten. Loopt het water dan nog niet goed weg? Zet de pot dan op speciale potvoetjes of de afvoergaatjes vrij te houden.
 • Boompjes op stam bescherm je door in de pot wat grind, schors of houtsnippers over de modder te leggen. Dit staat leuk en het zorgt er voor dat de grond niet zo snel uitdroogt.
tuinkalender juni

Bron: Angelfoodgarden

Moestuin

Juni is de moestuinmaand bij uitstek! Je kunt in deze maand nog alles planten en je kunt deze maand ook al volop genieten van het lekkers wat er in je moestuin groeit.

Wil je weten wanneer je wat kunt zaaien? Kijk dan even bij de zaaikalender voor de moestuin.

 • Bietjes en wortels zijn halverwege juni klaar om gegeten te worden!
 • Dol op kiwi’s? Je kunt ze nu nog planten!
 • Leg je aardbeien op stro. Zo houdt je de vruchten droog en zorg er voor dat ze niet gaan smetten.
 • Sla uit eigen tuin? Zaai dan je sla onder groeifolie! Deze folie zorgt er voor dat lucht en water wordt doorgelaten. Het beschermt daarnaast tegen vogels en door de warmte groeit het sneller!
 • Bemest je moestuin met organische meststoffen. 1 keer in de twee maanden is voldoende.
 • Heb je appelbomen en perenbomen? Verwijder dan de nabloei om de infectie perenvuur/bacterievuur te voorkomen.

Vijver

 • Voer de vissen in de vijver liever een paar keer per dag een beetje. Dit is beter dan 1 keer per dag een grote hoeveelheid eten.
 • Controleer de filters en maak ze zo nodig schoon
 • Algen in de vijver zijn goed. Maar liever niet te veel. Want het is geen mooi gezicht en teveel algen is slecht voor de vijver.
 • Heb je veel algen verwijderd? Laat ze dan een paar uur op de oever liggen. Zo kunnen alle diertjes die er in zitten ontsnappen.
 • Hoe kan je nou te veel algen voorkomen?
  – Voer je vissen niet te veel
  – Zorg er voor dat je niet te veel vissen in de vijver hebt
  – Zet voldoende (zuurstof)planten in de vijver.
  – Meet regelmatig de waterkwaliteit.

Klik hier voor een totaal overzicht van alle tuinkalenders.

 

Tuinkalender juni. Tips voor onderhoud en werkzaamheden. Bewonen.nl

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Comment Section

0 reacties op “Tuinkalender juni: tips voor onderhoud en werkzaamheden

Plaats een reactie


*