Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Duurzaam tuinieren – hoe doe je dat?

Duurzaam tuinieren, hoe doe je dat? In een duurzame tuin staan alles in het teken van bewuste keuzes maken, energie en water besparen en goed zorgen voor de grond en de dieren. Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend. Maar helaas gebeurt het nog lang niet overal. Hoe begin je nou met het duurzaam maken van je tuin? Wat is het verschil tussen duurzaam, ecologisch en biologisch? En waar moet je op letten?

Inrichting van je duurzame tuin

De regel die veel wordt gebruikt bij een duurzame tuin is om de tuin zo in te delen dat minimaal 60% groen (dus duurzaam) wordt ingericht.  Want in een duurzame tuin wil je kunnen zien, horen, voelen, proeven én ruiken!

Lokale beplanting

Voorop in de duurzame tuin staat natuurlijk de beplanting. Maar dit betekent niet persé dat dit ook gelijk duurzaam is.
Door goed te kijken hoe de grond in de tuin is, kan je daar je planten op aanpassen. Woon je op veen, klei of zand? En waar ga je de planten neerzetten? Krijgen je planten veel te maken met zon, wind of juist schaduw? En is de grond erg nat, of juist droog? Door dit goed in kaart te brengen kan je de beplanting hier op aanpassen. Koop lokale en sterke planten. Deze planten doen het goed op dezelfde grond als waar ze vandaan komen. En bovendien hoef je bij sterke planten geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Werk met natuurlijke materialen

Zonder duurzame materialen geen duurzame tuin. Denk daarom naast de beplanting ook aan duurzame materialen. Natuurlijke producten passen prachtig binnen een duurzaam ontwerp en bovendien beperk je de vervuiling op deze manier. Denk aan hout met een FSC keurmerk, lokale producten en gerecyclede tegels, grind of tuinmeubels.

Liefde voor de bodem

Een goede bodem is de basis van een mooie en duurzame tuin. Werk daarom met natuurlijke grondstoffen en probeer het natuurlijke bodemproces zo weinig mogelijk te verstoren. Dit betekent dat je de plantresten en bladeren zo veel mogelijk laat liggen om te verteren en houdt de bodem bedekt. Om mooie manier om tuinafval en gftafval te recyclen kan je een compostbak aanschaffen of zelf maken. De schimmels die bij dit proces komen kijken zorgen er voor dat de het afval wordt omgezet naar voedingsstoffen. Op die manier houd je de tuin gezond door zelf compost te strooien.

Iedereen aan de moestuin

Een must-have in een duurzame tuin is de moestuin. Terug van weggeweest en momenteel weer enorm populair. Het maakt niet uit of je nou een grote tuin hebt, of een balkon. Het voordeel van een moestuin is dat je er niet veel ruimte voor nodig hebt. Het scheelt je boodschappen en bovendien weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen op zitten. Als alternatief kan je natuurlijk ook biologische groente en fruit in de winkel kopen. Helaas heb je bij een moestuin wel te maken met ongedierte. Er zijn verschillende natuurlijke mengsels te maken of te koop die slakken en andere ongewenste bezoekers tegenhouden.

Zet je moestuin eens op pootjes.
Zo heb je minder snel last van slakken!

Moestuin Duurzaam Tuinieren

Bron: Gardenista

Verlichting

De verlichting in de tuin zorgt er voor dat we op de eerste plaats in het donker onze weg nog goed kunnen vinden. Daarnaast geeft verlichting de tuin meer sfeer en gezelligheid. Helaas staat de verlichting in de tuin nog vaak onnodig te branden. En dat is zonde van de energie! Bovendien vinden de dieren in de tuin het ’s nachts ook prettig als het gewoon donker is, zoals het ’s nachts hoort.

Zonne-energie

Zonne-energie is een mooi oplossing voor een duurzame tuin. De naam zonne-energie is misschien niet helemaal op zijn plaats. De zonnecellen halen namelijk de energie uit het daglicht en niet per se uit zonnestralen. Die energie wordt opgeslagen in een accu of batterij en zorgt vervolgens voor prachtig licht in je tuin. Eigenlijk heel makkelijk dus! Bovendien heb je op deze manier een lagere energierekening en vermindert de co2 uitstoot. Nog een ander voordeel is dat je op deze manier je hele tuin kunt voorzien van mooie verlichting. Je hoeft namelijk geen kabels te trekken en het aanbod in lampen op zonne-energie wordt steeds uitgebreider.

Laat die zon maar werken!

Besparen loont

Energie besparen kan niet alleen met verlichting. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om dit te doen. Denk bijvoorbeeld eens aan alle elektrische apparaten die je het liggen. Moet de heg nou echt met de elektrische heggenschaar? Of doe je dit met de hand? Misschien hebben jullie in de buurt een leuke buurtvereniging. Je zou ook voor kunnen stellen om met de straat of met de buurt een aantal machines aan te schaffen, denk aan een heggenschaar, een grasmaaier, bladblazer of terrasreiniger. Zo hoeft de aanschaf maar één keer te gebeuren en staan deze apparaten niet overal tegelijk aan.

Moestuin Duurzaam Tuinieren

Bron: Thesweetestoccasion

Lucht

Je kunt de natuur een handje helpen om de lucht schoon te houden. Planten vangen namelijk fijnstof uit de lucht en zorgen en ervoor dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.  Daarnaast zorgt beplanting ook voor schaduw, waardoor je de temperatuur dus kunt beïnvloeden. Een betegelde tuin zonder beplanting is in de zomer vele malen warmer dan een tuin met planten die zorgen voor schaduw.

Een goed leefklimaat

Er bestaan ook planten met water zuiverende eigenschappen. Er wordt ook wel gesproken over een helofytenfilter.  Een helofyt is een tweejarige- of vaste plant waarvan slechts de knoppen die onder water zitten koude periodes overleven. Een lisdodde, kroos of krabbenscheer is bijvoorbeeld een helofyt. Deze planten zorgen voor een goed leefklimaat voor de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van het water. Op deze manier houd je het water van de vijver schoon en heeft dit een positieve werking op de onderwaterwereld. Bovendien scheelt je dit een waterpomp! Kortom: minder energie verbruik en minder schadelijk voor alle dieren die in het water leven.

Moestuin Duurzaam Tuinieren

Water

Toen ik dit zelf las schrok ik er van: wij verbruiken maar liefst 2200 liter drinkwater om onze tuin mee te bewateren! Dat, terwijl er genoeg water uit de lucht valt om een groot deel te vervangen door regenwater. Bovendien is het opvangen van regenwater ook handig voor veel andere klusjes in huis. De auto kan namelijk ook prima gewassen worden met regenwater. Een ook de ramen worden net zo schoon als je water uit de waterton haalt, in plaats van uit de kraan.

Als je hebt gekozen voor lokale beplanting in de tuin scheelt dit een hoop water. In principe hebben lokale planten amper extra water nodig en zouden ze genoeg hebben aan het water in de grond. In hele droge perioden kan je natuurlijk extra bewateren met regenwater om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen.

Investeer in een mooie regenton!
Jij en je tuin zullen er veel aan hebben.

Geef water de ruimte

Helaas verdwijnt veel regenwater in het riool. Dit heeft er mee te maken dat er heel veel tuinen worden betegeld en er weinig ruimte is voor groen. Het regenwater kan op deze manier niet meer goed infiltreren in de grond en beland uiteindelijk in het riool. Daarom zien we bij harde regenbuien ook steeds vaker dat straten en pleinen blank komen te staan. Om dit te voorkomen kan je in plaats voor tegels kiezen voor half verharding zoals grind. Of kies voor grote voegen tussen de tegels zodat het regenwater genoeg ruimte heeft om opgenomen te worden door de grond. Een buffer maken op het plat dak, of het dak van het tuinhuisje is ook een optie.

Plantjes op het dak

Nog een andere manier om water op te vangen is met een groendak. Niet ieder dak is hier voor geschikt, maar een groendak is een prachtige duurzame oplossing. De plantjes op het dak zijn voornamelijk vetplantjes en zorgen voor een goede bescherming van het dak tegen UV-straling en zorgen voor een prima isolatie. Daarnaast nemen de plantjes het regenwater op om zichzelf te koelen. Hierdoor daalt niet alleen de temperatuur van de plantjes, maar ook van het dak! Ideaal voor warme zomerdagen.

Aandacht voor de dieren

In een duurzame tuin is niet alleen veel ruimte voor de flora, maar ook voor de fauna. Dieren in de tuin zorgen voor een goed ecologisch evenwicht. Dit hoeft niet veel ruimte te kosten en bovendien hoef je geen enorme dierenvriend te zijn. Er zijn bijvoorbeeld speciale insectenhotels en vlinderkasten te koop. De insecten en vlinders bestuiven vervolgens de bloemen en zorgen voor een diverse biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan je extra aandacht geven aan de vogels door in de zomer een waterbadje neer te zetten en ze bij strenge vorst bij te voeren. Andere dieren die je veel in de tuin tegen kunt komen zijn amfibieën zoals kikkers en salamanders. En kleine zoogdieren. Bijvoorbeeld egels, eekhoorns, muisjes en konijnen.

Met de kippen op stok

Heb je zin, tijd en ruimte? Dan zijn kippen erg leuk om toe te voegen aan de duurzame tuin. Kippen kunnen tot wel 175 gram gft-afval eten en met een beetje geluk heb je de volgende dag ook nog een vers eitje! Het is wel belangrijk dat ze goed de ruimte krijgen. Te veel kippen op een klein stukje grond kan juist weer zorgen voor een vervuilde bodem.

Moestuin Duurzaam Tuinieren

Slim omgaan met afval

Waar geleefd wordt, wordt afval verzameld. En of je nou een duurzame tuin hebt of niet, afval is iets waar je (bijna) niet onderuit komt. Groen afval kan je versnipperd weer door de tuin verspreiden. Dit scheelt weer ruimte in de groene container. Maar naast groen afval heb je ook te maken met oude meubels, bestrating, gereedschap en andere niet verteerbare spullen.

Let daarom bij de aanschaf van deze producten op de volgende dingen:

  • hoe duurzaam is het product
  • is het product niet chemisch bewerkt
  • kan het product gerecycled worden
  • heeft het product een duurzame afkomst
  • is het product lokaal gemaakt

Wil je een speelhuisje maken voor de kinderen? Kies dan voor onbewerkt, fsc gekeurd hout. Ga op zoek naar duurzame bakstenen en composteer afval wat je kwijt kunt in de compostbak.

 

Tip

Wil je nieuwe planten, of wil eens wel eens andere tuinmeubels? Ga ruilen! Er zijn vast wel buren/familie/kennissen die best een mooie plant kunnen missen, of juist belang hebben bij die ene plant die jij er  uit wilt. Ook kan je andere mensen blij maken met die parasol of ruil eens de tuinmeubels met elkaar. Zo heb je in een handomdraai een andere look in de tuin, zonder dat het geld of afval heeft gekost.

Heb je zelf nog leuke tips op het gebied van duurzaam tuinieren? We zie je tips graag tegemoet in een reactie onder aan deze blog, of op de social media.

Moestuin Duurzaam Tuinieren

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Comment Section

1 reactie op “Duurzaam tuinieren – hoe doe je dat?


Plaats een reactie


*