Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Tuinhaarden – veel gestelde vragen + handige tips

Ben je al in het bezit van een mooie tuinhaard? Of ben je je aan het oriënteren op het kopen van een tuinhaard?

Vandaag nemen we je mee in de meest gestelde vragen die worden gesteld bij het kopen van een terrasverwarming. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Laat gerust een berichtje achter, dan kunnen wij voor je op zoek naar het antwoord!

Hoe moet ik een tuinhaard aansteken

Er zijn heel veel manieren om je tuinhaard aan te steken. Maar niet alle manieren zijn even goed voor het milieu. De tips die hieronder gegeven worden zijn de meest duurzame manier om een mooi vuurtje te maken.

 • Zonder zuurstof heb je geen mooi vuur. Daarom is het verstandig om niet te beginnen met een hele grote stapel hout. Op deze manier komt er niet genoeg zuurstof bij de onderste blokken en gaat het vuurtje uit voordat deze mooi brandt. Begin met een aantal (ecologische) aanmaakblokjes en wat houtsnippers. Bouw daar met grotere blokken hout een piramide om heen. Steek de snippers en de aanmaakblokjes vervolgens aan.
 • Gebruik hout dat goed droog is.  Is dit namelijk niet het geval, krijg je veel rook en weinig vuur. En dat is nu juist wat je niet wilt.
 • Gebruik geen brandbare vloeistoffen zoals spiritus. Dit is ten eerste niet veilig en ten tweede komen er schadelijke stoffen vrij.
 • Om het vuur te doven kan je dit doen door geen nieuw hout op het vuur te leggen. Het vuur zal dan vanzelf doven.

Aanmaakblokjes gemaakt van ecologische materialen zorgen voor een zo schoon mogelijk verbranding en zijn dus beter voor de natuur. Daarnaast geven natuurlijke houtsoorten zoals vuren en grenenhout snel veel warmte af en zijn ook zeer geschikt om het vuur mee aan te maken.

Hoe moet ik een tuinhaard plaatsen

Let er ten eerste altijd op dat de tuinhaard stabiel staat zodat hij niet makkelijk omwaait als je er tegenaan stoot of het hard waait. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond waar de haard op staat goed bestand is tegen hoge temperaturen. Niet alle ondergronden zijn namelijk vuurvast. Een ondergrond met terrastegels of beton is over het algemeen de meeste veilig ondergrond voor een terrashaard.

Kan een vuurschaal direct op de tegels geplaatst worden?

Een vuurschaal bevindt zich dichter bij de grond. De tegels kunnen daarom bij een vuurschaal aanzienlijk heter worden. Wil je voorkomen dat de tegels beschadigen? Leg dan extra tegels onder schaal voor extra bescherming.

Onder een afdakje, of niet? 

Het kan allebei. Wil je de tuinhaard mooi houden en voorkomen dat hij gaat roesten? Zet hem dan bij voorkeur onder een afdakje. Indien je dit niet erg vindt, kan hij gewoon in de buitenlucht staan en eventueel afgedekt worden met een hoes op de momenten dat je de haard niet gebruikt. Als je de tuinhaard onder een afdakje plaatst, let er dan op dat er een goede rookafvoer is. Zorg dat het rookkanaal van de tuinhaard buiten het afdakje de rook kan afvoeren.

Let er bij het plaatsen van een tuinhaard ook op dat je deze niet te dicht bij je tuinmeubels en schutting plaatst. Hou altijd genoeg afstand zodat je je niet gemakkelijk brandt en de meubels niet weg schroeien door de hitte. Zet een emmer water op het terras zodat je het vuur kan doven tijdens een ongeluk en laat het vuur uiteraard nooit onbeheerd achter.

Van welk materiaal is een tuinhaard gemaakt?

De meeste tuinhaarden zijn gemaakt van de volgende materialen:

 • Staal
  Stalen vuurhaarden kunnen tegen een stootje en kunnen gerust buiten blijven staan. Door de verschillende laklagen en coatings zijn stalen haarden in meerdere kleuren verkrijgbaar. Na enige tijd kan er roest ontstaan. Je kunt dit voorkomen of uitstellen door het gebruik van een speciale beschermhoes of door de coating bij te werken na verloop van tijd.
 • Cortenstaal
  Cortenstaal is een staalsoort die door de weersomstandigheden en warmte verkleurd naar een mooie roestbruine kleur. Deze roestlaag beschermt het staal tegen verdere corrosie. De materiaal is oersterk en de roestige look van dit materiaal maakt het tot een bijzondere haard.
 • Beton
  Tuinhaarden, of barbecues van beton zijn zeer stevig en geschikt om het hele jaar buiten te laten staan. Een tuinhaar van beton is erg zwaar en verplaats niet niet meer gemakkelijk zodra deze op zijn plek staat. Veel tuinhaarden van beton zijn voorzien van grill rooster, zodat je de haard ook kunt gebruiken als barbecue. Bovendien is beton niet gevoelig voor roest.
 • Gietijzer
  Tuinhaarden van gietijzer zijn wat ruwer en hebben de eigenschap na verloop van tijd wat te gaan roesten. Een tuinhaard van gietijzer is robuust en zwaar.

Hoe ver reikt de warmte van een tuinhaard?

Een hout gestookte terrashaard verwarmd tot op een afstand van ca. 6  meter. Zo kan je ook op een frisse zomeravond of herfstavond heerlijk buiten zitten zonder het koud te hebben.

Terrasheaters, elektrische tuinverwarming, kunnen wel tot 20 meter afstand warmte afgeven. Zo weet je zeker dat je het niet koud hoeft te hebben. Van deze elektrische terrasverwarmers zijn ook kleinere varianten verkrijgbaar die je gemakkelijk bevestigd in de parasol. De kleine terrasverwarmers zorgen voor een warmte tot op ca. 2 meter. Lekker warm op het terras!

Alles wat je wilt weten over tuinhaarden

 

Comment Section

0 reacties op “Tuinhaarden – veel gestelde vragen + handige tips

Plaats een reactie


*