Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Tips onderhoud tuinmeubelen

Deze vraag krijgen wij regelmatig van jullie te horen. En dat is ook niet zo gek. Vooral in deze maanden maken we veel gebruik van onze tuinmeubelen. En dan is het logisch dat we ons afvragen hoe het onderhoud van tuinmeubelen precies gebeurd.

De tuinmeubels staan een groot deel van het jaar buiten. Vaak onbeschermd en in weer en wind. Om ze mooi te houden behandel je ze daarom twee keer per jaar met speciale schoonmaak- en onderhoudsmiddelen.

Onderhoud houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen krijg na verloop van tijd vaak een vergrijsde en matte look. Het kan ook zijn dat er schimmelplekken op de meubels komen. Om er voor te zorgen dat je nog heel lang van je meubels kunt genieten, is het aan te raden je meubels twee keer per jaar te behandelen.

Stap 1

Nieuwe tuinmeubelen maak je het beste schoon met een zachte borstel en een doek. Op deze manier beschadig je het hout niet. Verweerde, oudere tuinmeubelen kan je eventueel ook schoonmaken met een harde borstel.

Stap 2

Nadat je de meubels hebt geborsteld met een droge borstel, kan je aan de slag met een sopje. Maak een sopje van vloeibare zeep en borstel je tuinmeubels hier mee in. Je kunt ook speciale tuinmeubelreiniger gebruiken. Laat dit vervolgens 24 uur goed drogen.

Stap 3

Als je de eerste 2 stappen hebt doorlopen kan je de tuinmeubelen insmeren met een laag tuinmeubel olie. Laat dit een kwartier inwerken en neem het meubilair vervolgens af met een droge doek.

Stap 4

Nu kan je aan de slag met houtreiniger. Trek hierbij wel huishoudhandschoenen aan. Verdun de houtreiniger zoals aangegeven op de verpakking. Wrijf de meubelen vervolgens in met de reiniger. Om ook goed bij lastige hoekjes te komen kan je een kwastje gebruiken. Laat dit vervolgens weer een kwartier inwerken.

Stap 5

Nu kan je aan de slag met de harde borstel. Scrob de meubels in alle richtingen goed na.

Stap 6

Spoel de tuinmeubelen na met water om het overtollige schoonmaakmiddel te verwijderen. Laat de meubelen nu goed drogen.

Stap 7

Zijn de meubelen goed gedroogd? Dit kan wel een dag of 2 duren. Zie je nog verweerde plekken of schimmel? Herhaal dan stap 4 t/m 6. Zijn je meubels erg verweerd? Dan kan je ze ook licht opschuren.

Stap 8

Als finishing touch wrijf je de meubelen in met een meubelolie. Dit doe je met een doek en zachte borstel.

Met een hogedrukreiniger denk je misschien snel resultaat te boeken. Maar doe dit niet! De harde waterstraal kan de structuur van het hout beschadigen en de natuurlijke waslaag van het hout wordt zo weggespoeld.

Onderhoud aluminium tuinmeubelen

Aluminium tuinmeubelen zijn onderhoudsarm. Ideaal en je bent snel klaar. Neem deze aluminium meubels regelmatig af met een doekje. Zo voorkom je dat vuil zich aan je meubels gaat hechten. Wil het met een doekje niet schoon worden? Maak dan een sopje met allesreiniger voor een goede poetsbeurt.

Aluminium tuinmeubelen kunnen na verloop van tijd verkleuren door de zon. Dit komt omdat ze gevoelig zijn voor UV-straling. Je kunt dit voorkomen door de tuinmeubels te behandelen met special wax of polisher.

Onderhoud kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen hebben heel veel voordelen. Het is erg sterk en heeft weinig onderhoud nodig. Zorg er voor dat je de kunststof meubelen vrij houdt van takken, bladeren en ander vuil. Op deze manier krijgt schimmel geen kans. De stoelen kan je gewoon afnemen met een doek of zachte borstel en eventueel een sopje met allesreiniger.

Er bestaan speciale protector sprays die je op je nieuwe kunststof tuinmeubel kan spuiten. Deze spray zorgt er voor dat vocht en vuil minder snel in de meubels trekken. Gebruik je de stoelen niet? Zet ze dan schuin tegen de tuintafel. Zo loop de regen direct van de zitting af. Op deze manier kan je je kunststof meubelen het hele jaar buiten laten staan.

Onderhoud Wicker tuinmeubelen

Maak je Wicker tuinset regelmatig schoon met een doek en eventueel een beetje reiniger. Even op laten drogen en je Wicker stoelen of wicker loungeset kan er weer even tegenaan. Is je wicker tuinset echt heel vuil, dan kan je het reinigingsmiddel 10 minuutjes in laten trekken. Daarna even schrobben met een zachte borstel, afspoelen en klaar!

Wicker is kwetsbaarder als het koud is. De meubels kan je het hele jaar buiten laten staan. Maar bij lage temperaturen is het beter om ze even niet te gebruiken. Omdat het Wicker is gevlochten komt dit op spanning te staan en zo kan je tuinset beschadigen bij gebruik. Om er zeker van te zijn dat je lang van je Wicker tuinset kunt genieten, kan je hem buiten het tuinseizoen het beste binnen opbergen, of in ieder geval afdekken.

Zo heb je extra lang plezier van je tuinmeubelen

Wanneer je je tuinmeubelen goed onderhoud, zal je er jaren lang met veel plezier van kunnen genieten. De onderstaande tips helpen je om je tuinset en meubels helemaal tip top te houden!

Tip 1.

Wanneer je de olie niet op alle lastig plekjes krijgt, kan je het ook sprayen, of gebruik een kwast

Tip 2.

Wil je niet dat het hout vergrijsd? Er is speciale meubelontgrijzer te koop die dit proces tegen gaat.

Tip 3

Ook al kunnen de meeste tuinmeubelen goed buiten blijven staan. Om ze maximaal te beschermen dek je de meubels na gebruik af met een daar voor bestemde tuinmeubelhoes.

Tip 4

Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van je tuinmeubels. Dit kan blijvende beschadiging van de tuinset opleveren.

Tip 5

Bewaar je tuinmeubelen altijd bij elkaar. Als je in de winter je stoelen binnen zet, maar de tafel buiten laat staan, is er een grote kans dat je verschil ziet in kleur door de UV-straling.

 

Comment Section

0 reacties op “Tips onderhoud tuinmeubelen

Plaats een reactie


*