Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Tips om je planten te beschermen tegen vorst

Het is nog maar net november en de nachtvorst heeft zijn intrede al gedaan. Amper een maand geleden liepen wij nog met 29 graden in onze korte broek en nu kan de winterjas gerust aan.

In de tuinkalender van november kon je al lezen wat er deze maand allemaal moet gebeuren in de tuin. Nu de herfst in volle gang is en de winter met zijn koude nachten ook niet lang meer op zich laat wachten, is het wel belangrijk goed voor je planten te zorgen. Want in het voorjaar en in de zomer geef je ze alle aandacht om ze zo mooi mogelijk te laten bloeien en groeien. Vergeet ze dan niet in de koudere maanden, want dan hebben ze juist bescherming nodig om in het voorjaar weer te kunnen groeien.

Waarom moet ik planten afdekken tegen vorst

Door de vorst kunnen planten schade oplopen. Door ze afdekken kan je dit voorkomen of beperken.

Welke planten hebben bescherming nodig tegen de vorst

Planten die niet of matig winterhard zijn kunnen een korte tijd tegen de kou. Bij langere periodes van vorst moeten deze planten extra worden beschermd.  Dit zijn met name Mediterrane en tropische planten. De laatste jaren zien we deze planten steeds vaker terug bij ons in de tuin. Een paar andere namen zijn onder andere de Blauweregen, Clematis, Buxus, Kamperfoelie, Hedera, Sering, Campanula, Hortensia, Kuiflavendel, Rododendron en de Vlinderstruik.

En vergeet je moestuin niet. Ook je tomaten, courgettes en andere groenten moet je goed beschermen. Winterharde groentes zoals sla, spinazie, wortelen, broccoli, bloemkool, spruitjes overleven de vorst wel en smaken zelfs lekkerder als ze in de vrieskou hebben gelegen.

Hoe bescherm je vaste planten tegen vorst

Een aantal, met name tropische, planten zijn niet bestand tegen kou. Dit zijn onder andere bepaalde palmbomen, bananenplanten, agaven en kleine olijfboompjes en de hierboven genoemde soorten. Ook de vijgenboom, Agapanthus, Camelia, Oleander en Trachycarpus kunnen niet goed tegen de kou.

Niet winterharde planten die in de volle grond staan, moeten goed beschermd worden tegen de kou. Je kunt de wortels niet extra beschermen als ze in de grond zitten. Belangrijk is dan dat de grond niet te nat is. De wortels rotten dan makkelijk weg en bij strenge vorst bevriezen de wortels sneller. Een beschutten plek is bovendien fijn voor de planten, omdat ze dan ook hun bescherming halen uit de planten er om heen.

Wanneer er vorst is voorstelt bescherm je de kwetsbare planten, net als bij de planten in pot. Dit kan met noppenfolie, kartonnen dozen of rieten matten. Voor grote of hele kwetsbare planten kan je ook een stuk jutte of stof en een constructie van stokken maken. Let er wel op dat je de planten zo nu en dan gaat luchten. Helemaal wanner je gebruik maakt van plastic bescherming. Zo voorkomen je verstikking of schimmelvorming. Voor extra bescherming tegen de vorst kan je op de ruimte rondom de plant, en eventueel op de bladeren, droog materiaal verdelen. Dit extra laagje maakt de kans op invriezen nog kleiner. Dit kunnen dennennaalden, droge bladeren of stro zijn.

Hoe bescherm je kuipplanten tegen vorst

Planten in pot zijn het makkelijk te beschermen tegen de kou. Voor de beste bescherming zet je deze pot op een warmere plek, bijvoorbeeld in de schuur om te overwinteren. Belangrijk voor deze plek is dat de plant wel daglicht krijgt en het niet vriest. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om je planten ergens anders neer te zetten, moeten ze op een andere manier beschermd worden.

De wortels van kuipplanten bevinden zich boven de grond. Uiteraard zijn ze dan gevoeliger voor vorst, dan vaste planten in de grond. De wand van een pot is dun genoeg om de kou makkelijk doorheen te laten gaan. Gelukkig zijn er trucjes om de wortels goed te beschermen. Voordat je de plant in de pot zet kan je de binnenkant van de pot bekleden met noppenfolie. Aan de onderkant moet je er wel om denken dat je wat gaten in de folie maakt, zodat het water wel weg kan stromen. Kleine potjes kan je bij elkaar in een kist of bak zetten. De ruimte ertussen vul je op met bladeren en stro. Zo maak je een lekker warm bedje voor je plantjes.

Wat gebruik je om je planten mee af te dekken

Zoals net al genoemd werd, kan je verschillende materialen gebruiken om je planten af te dekken. Veel gebruikte materialen zijn jute, noppenfolie, rieten matten of kartonnen dozen. Met plastic moet je er wel extra op letten dat je de planten regelmatig lucht. Wanneer de planten helemaal afgedekt zijn, is de kans op verstikking met plastic afdekmateriaal groter.

Breekbare, fragiele planten dek je het beste af met een zacht materiaal zoals een laken of jute. Je kunt hier speciale doeken voor kopen, maar een oud laken kan ook prima gebruikt worden. Met stokken kan je een constructie maken dat de planten bedekt worden.

Wanneer moet ik mijn planten beschermen tegen de vorst

De kunst is om de planten niet de hele tijd afgedekt te laten staan. Te vroeg op de dag, als het nog niet vriest, kan er voor zorgen dat de zon de plant oververhit. Doe het daarom aan het einde van de dag of begin van de avond, zodra de zon onder is. Wanneer een langere vorstperiode aanhoudt, kan je de bescherming laten zitten. Let er wel op dat je regelmatig de planten laat luchten om de planten gezond te houden.

Wat doe ik met planten die vorstschade hebben opgelopen

In het voorjaar kan je de planten goed beoordelen op vorstschade. Snoei in het najaar de planten niet terug, maar doe dit pas in het voorjaar. Zo zijn ze extra beschermd en kan je in het voorjaar de vorstschade wegsnoeien als deze niet te veel schade heeft aangebracht.

Als een plant flinke vorstschade heeft opgelopen, zie je dat vaak al meteen. Sommige schade komt pas aan het licht als de planten weer wat opgewarmd zijn, tegen het voorjaar aan. Wanneer de schade niet al te groot is, kan je in het voorjaar de schade wegsnoeien.

Comment Section

1 reactie op “Tips om je planten te beschermen tegen vorst


Door BWR op 25 maart 2019

Dit is een handig artikel. Dank u wel voor de tips, ze zullen me helpen in de volgende koude dagen. Zou u het wel aanraden om de tropische planten in kasten te doen tijdens de winter periode of kan dat zorgen voor uitdroging?

Plaats een reactie


*