Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Tips & advies voor de juiste parasol

Wanneer je op internet gaat zoeken naar een parasol kom je in een wildernis van honderden, misschien duizenden verschillende parasols terecht. Maar welke past nou het best bij jou? En wat kost een parasol? Ik heb daarom ook dit artikel schreven om je meer wegwijs te maken in de wereld van parasols. Hieronder vind je alle eigenschappen en onderdelen van een parasol waar je rekening mee kan houden.

Inhoud (parasol advies en informatie)

 

Verschillende type parasols

Er zijn momenteel op de markt een aantal type parasols verkrijgbaar met elk zijn eigen voor- en nadelen en natuurlijk zijn prijskaartje. We benoemen hier de meest gebruikte parasols.

Stokparasols

Een stokparasol is een ‘standaard’ parasol waarbij de stok in het midden van het parasoldoek zit. De stok wordt verticaal in een parasolvoet geplaatst. Deze parasolvoet moet zwaar genoeg zijn om te voorkomen dat de parasol om valt. Hierover verder in dit artikel meer.

Een voordeel van een stokparasol is dat je hem eenvoudig kunt verplaatsen om met een draaiende zon altijd in de schaduw te zitten. Een stokparasol wordt daarnaast vaak gebruikt bij een tuinset (geen loungeset) of barset, waarbij een parasolgat in het midden van de tuintafel is verwerkt. Dit is een ideale oplossing om zo min mogelijk ruimte te verliezen, maar waarbij  je toch lekker in de schaduw kan zitten. Een ander voordeel van een stokparasol t.o.v. een zweefparasol is de prijs. Een stokparasol heeft minder functies dan een zweefparasol en dat maakt het dus goedkoper. Ook berg je een stokparasol sneller op doordat hij kleiner en lichter is.

Een nadeel van een stokparasol is de onhandigheid van de stok. Heb je bijvoorbeeld een ruime hoek loungeset en komt de zon uit de hoek van de ‘open’ kant van de loungeset? Dan zou dat betekenen dat je de stokparasol ongeveer op de plaats van de tafel moet zetten, of ergens in het looppad. Dit is niet ideaal als je er continu langs moet lopen. Ook is de reikwijdte van een stokparasoldoek vaak niet groot waardoor je vaak genoodzaakt bent om de parasol te verplaatsen.

Prijskaartje stokparasols: € 50 t/m € 150

Stokparasol

 

Zweefparasols

Zweefparasols zijn de meest voorkomende parasols in de Nederlandse tuin. Bij een zweefparasol hangt het parasoldoek aan een arm die weer in verbinding staat met een verticale paal. Hier heb je dus geen stok recht onder de parasol nodig, waardoor je er onderdoor kan lopen. Dit is ook direct het grote voordeel van een zweefparasol. Heb je een loungeset in de tuin? Dan wordt in de meeste gevallen een zweefparasol toegepast. Je kan namelijk de voet van de parasol achter de loungeset neerzetten en de parasol zodanig draaien dat deze als het ware boven de loungeset hangt.

De paal van een zweefparasol wordt vastgezet in een kruisvoet of betonplaat. Omdat het parasoldoek hangt betekent dat je genoeg extra contragewicht moet hebben om de parasol stabiel te houden. Hierover later meer. Een nadeel van een zweefparasol kan zijn dat hij instabieler en gevoeliger voor wind is. Echter hangt dat volledig af van de kwaliteit van het frame, parsoldoek en het gewicht in de parasolvoet.

Prijskaartje stokparasols: € 100 t/m € 500*

*Het ruime prijsverschil zit hem in de kwaliteit en de functionaliteiten.

 

Muurparasols

Daarnaast bestaan er nog muurparasols. De werking van een muurparasol is eigenlijk hetzelfde als van een zweefparasol alleen is de arm van de parasol niet aan een verticale paal gevestigd, maar aan de muur. Je kan de parasol horizontaal en verticaal kantelen. Het voordeel van een muurparasol is dat je de tuinmeubelen strak tegen de wand aan kan zetten. Er hoeft tenslotte geen parasol achterlangs.

Het nadeel van een muurparasol is dat je vast zit aan de locatie van de muur. Mocht je bijvoorbeeld een tweede zitplek in de tuin hebben en je wilt daar ook schaduw? Dan heb je nog een parasol nodig om de zon te vermijden.

Muurparasol

 

Parasol op je balkon, kan dat?

Heb je weinig ruimte op je balkon, door bijvoorbeeld een minimale diepte of minimale hoogte? Dan behoort een zweefparasol of muurparasol niet tot de mogelijkheden. Wel zijn er mogelijkheden om een stokparasol te gebruiken. Hoe dan? Want je wilt waarschijnlijk niet een parasolvoet midden in je looppad hebben. Wat een goed alternatief is om je stokparasol te combineren met een balkonklem. Met een balkonklem kun je de parasol aan de balkonreling ‘klemmen’. Hierdoor zit de parasol je niet in de weg en kun je hem na gebruik ook weer eenvoudig opbergen.

Parasol met UV-bescherming

Veel mensen denken dat als je onder de parasol gaat zitten dat je niet kunt verbranden. Niets is minder waar. Bij de, vooral wat goedkopere parasols schijnt de zon wel degelijk door het doek heen. Het is daarom belangrijk om jezelf maar ook vooral je kinderen (indien aanwezig) goed in te smeren.

Er zijn ook parasols waarbij het parasoldoek is voorzien van UV bescherming. Maar hier zit per parasol veel verschil in. Zo begint de goedkopere parasol bij een basis bescherming en de duurste parasol van € 500 heeft factor 50 bescherming. In het laatste geval zit je dus vrij safe qua bescherming. Ga voor jezelf na hoeveel waarde je hier aan hecht. Persoonlijk zou ik niet alleen om deze reden een duurdere parasol kiezen. Ook met de rede dat er in Nederland weinig tropisch hete dagen zijn. Zouden we in Zuid-Spanje leven en zaten we elke dag in de volle zon? Dan had ik daar wel in geïnvesteerd.

Waterafstotende parasol: te gebruiken als paraplu?

Tijdens een mooie zonnige dag kan het voor komen dat uit het niets een onweersbui tevoorschijn komt waar je misschien niet helemaal op berekend bent. Hierdoor ben je vaak genoodzaakt om snel te handelen om je waardevolle spullen op te bergen. Het zou dan wel helpen als de parasol het water eventjes kan tegen houden, maar is dat wel zo? Ja een parasol zal het water eventjes tegen houden. Een parasoldoek van een ‘standaard’ parasol zonder coating zal vrij snel verzadigd raken, waarna het water er doorheen zal komen. Toch zijn er parasols waarvan het parasoldoek een extra waterafstotende PA coating heeft. Dit houdt het water langer tegen, maar zal de regen niet volledig tegen houden.

Kortom: onder elke parasol kun je tijdelijk droog zitten. Maar bij elke parasol zal het parasoldoek op den duur verzadigd raken. Als het eenmaal verzadigd is zal het er onder vrij snel nat worden. Hoe beter het parasoldoek hoe langer dit duurt.

Parasol met of zonder volan(t)

Wat is een parasol met volant? Een parasol met volant (ook wel volan genoemd, maar ik noem het in dit artikel volant) heeft een verticale ‘flap’ aan het einde van het parasoldoek. Zie onderstaande foto ter illustratie. Links een voorbeeld zonder volant en rechts een voorbeeld met volant.

   

Het voordeel van een volant is dat je net even extra schaduw kan creëren. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als je s’avonds nog een laagstaande zon in je tuin hebt staan.

Manoeuvreerbaarheid van een parasol

Een parasol kan een aantal eigenschappen beschikken waardoor je jezelf beter tegen de zon kan weren.

parasol voorwaarts kantelbaar

Voorwaarts kantelbaar

Voorwaarts kantelbaar betekent dat het doek een zweefparasol voorwaarts en achterwaarts kan kantelen. Vrijwel alle zweefparasols kunnen dit. Dit kun je gebruiken om extra doorloop hoogte te creëren of je tegen een draaiende zon te  weren.

 

 

parasol zijwaarts kantelbaarZijwaarts kantelbaar

Dit is een eigenschap die je meestal niet bij de budgetparasols terugziet. Een zweefparasol die zijwaarts kan kantelen. Op deze manier kun je de parasol in alle gewenste posities brengen. Deze stand wordt vaak gebruikt om ‘verticaal zonnescherm‘ te creëren. Let hierbij wel op dat het niet te hard waait. Ondanks dat deze parasols kwalitatief erg sterk zijn, kan geen enkele parasol tegen harde wind. Dit is een eigenschap die voornamelijk bij de duurdere parasols vanaf € 300 te zien is.

 

Knikbaar

knikparasolDit is eigenlijk de enige extra eigenschap die een stokparasol kan hebben. Wanneer een stokparasol knikbaar is kun je het parasol in een hoek van ongeveer 45 graden kantelen. Het grote voordeel van een knikbare stokparasol (of knikparasol) is dat je jezelf tegen een laagstaande zon kan beschermen.

Dit is vergelijkbaar met de voorwaarts kantelbare functie van de zweefparasol.

 

360 graden draaibaar

Van de bovenstaande eigenschappen vind ik een 360 graden draaibare parasol de meest nuttige eigenschap. De zon is altijd in beweging dus het is wel zo makkelijk dat je de parasol ook volledig bij kan draaien. Bij 360 graden kan de parasol dus volledig een rondje om zijn as draaien.

Een 360 graden parasol is helemaal een mooie uitvinding wanneer je bijvoorbeeld een loungeset en een tuinset hebt die redelijk dichtbij elkaar staan, waardoor je de zweefparasol naar beide tuinmeubelen kunt draaien.

Kwaliteit van het parasoldoek en frame

Wanneer je al even op internet hebt gekeken zul je merken dat er enorm veel keus voor parasols is. Of ben je toevallig al naar de lokale tuin speciaalzaak geweest en heb je een aantal verschillende parasols gevoeld? Dan heb je vast gemerkt dat er veel kwaliteitsverschil tussen parasols zit. En dan met name tussen het frame en het parasoldoek.

Zweefparasol

Frame

Vrijwel elk parasolframe is gemaakt van aluminium. Aluminium is een uitermate geschikt materiaal vanwege het lichte gewicht, maar toch sterke karakter. Waar vaak het verschil in kwaliteit in zit is de omvang van de parasolstok. Zo kun je bij de goedkopere parasol je hand om de stok vouwen, terwijl bijvoorbeeld de hoogste kwaliteit parasol een stok heeft met een afmeting van 65 x 80 mm.

Parasoldoek

De meeste parasoldoeken worden gemaakt van polyester, wat een prima materiaal is. Maar tussen het ene polyester en het andere kan nogal verschil zitten. De kwaliteit van polyester wordt bij een parasol aangeduid met aantal gram per m2. Zo zijn de goedkopere parasols vaak rond de 100 gr/m2 of minder en hebben duurder parasols rond de 200 gr/m2 of 300 gr/m2.

Bij de duurdere parasols kan het parasoldoek ook gemaakt zijn van Solefin. Het voordeel van Solefin t.o.v. Polyester is dat een Solefin doek niet kan verkleuren. Een polyester doek doet dat in der loop der jaren wel.  Lees hieronder alle voordelen van Solefin:

  • Weersbestendig
  • Schimmel bestendig
  • Vlekken bestendig
  • UV-bestendig
  • Kleurvast
  • Zeer sterk

Horeca-waardige parasols

Er zijn op de markt ook professionele parasols verkrijgbaar die op het terras van cafés en restaurants gebruikt worden. Deze noemen we ook wel horeca waardige parasols. Wat is het verschil met een normale parasol? Een professionele parasol onderscheid zich met kwaliteit. Zo is het frame altijd van aluminium en wordt er gebruik gemaakt van kleurvaste doeken. Vaak heb je ook minimaal 4 of 5 jaar garantie, terwijl je op de budgetparasol hooguit 1 of 2 jaar garantie hebt.

baleinen van een parasolWat zijn baleinen?

Baleinen worden ook wel de “armen” van de parasol genoemd. Op de baleinen is het parasoldoek bevestigd en ook “rust” het doek op deze baleinen. Hoe meer baleinen, hoe strakker het doek. Baleinen zijn eigenlijk altijd van aluminium gemaakt.

 

Vorm en afmetingen

Elke parasol is verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Rond
  • Vierkant
  • Rechthoekig

Welke vorm vind je mooier? Dat is eigenlijk de enige vraag die van belang is bij de vorm. Vaak adviseren we je om te kijken naar het huidige tuinmeubilair en de vorm van de tuin. Gebruik je bijvoorbeeld veel ronde organische vormen of heb je meer strakke rechthoekige lijnen? Dan kun je de vorm van de parasol daar op aanpassen.

De meest voorkomende afmeting is 300×300 cm. Dit geldt voor zowel de ronde als vierkante parasol. Je kan ook kiezen voor een rechthoekig model 200×300 als je bijvoorbeeld een langwerpige tuinset of loungeset hebt. Ga voor jezelf na hoe veel oppervlakte je aan schaduw nodig hebt en stem je parasol daar op af.

Welk merk parasol moet ik kiezen?

Er is op de huidige markt een verscheidenheid aan merken en huismerken, waardoor het voor mij lastig zeggen is welke merken je nou wel en niet moet kiezen. Wij werken enkel met de merken SenS-Line en Lesli Living. Dit zijn artikelen waar we zelf achter staan en waarbij we ook zeker weten dat je na een paar jaar nog steeds een goed werkende parasol hebt.

Toebehoren voor een parasol

Met alleen een parasol ben je er nog niet. Naast een parasolvoet kun je een parasol altijd een extra parasolhoes bestellen om de parasol. Houd je parasol netjes en zorg ervoor dat je niet elk jaar een nieuwe hoeft aan te schaffen. Om een parasol netjes te houden adviseren we altijd om na het gebruik van een parasol er een parasolhoes om heen te schuiven.

Let op: zorg er voor dat je geen natte parasol in de hoes stopt om schimmelvorming te voorkomen.

Lees hieronder wat je concreet nodig hebt per type parasol.

Toebehoren voor een stokparasol

Een stokparasol wordt in de meeste gevallen geleverd zonder parasolvoet. Deze dien je vaak los bij te bestellen, tenzij je er al eentje hebt natuurlijk. Je hebt verschillende parasolvoeten. Een massieve voet van beton of graniet. Maar je hebt ook parasolvoeten die je kunt vullen met zand of water. Deze laatste zijn vaak wat voordeliger.

 

Toebehoren voor een zweefparasol

Ook een zweefparasol heeft nog een parasolvoet nodig. Een parasolvoet van een zweefparasol kan een kruisvoet met losse tegels zijn of een massieve betonplaat. Vaak word een kruispoot wel meegeleverd. maar alleen een kruispoot is niet sterk genoeg om de parasol te dragen. Daarom heb je nog 1, 2, 3 of 4 losse tegels nodig die je in de hoeken kan plaatsen. Het aantal tegels hangt af van het totale gewicht wat je nodig hebt.

 

parasolvoet voor zweefparasol

 

Berekening van gewicht: hoe zwaar moet de parasolvoet zijn?

Hierbij hebben we twee modellen voor ontwikkeld:

Voor een stokparasol kun je de volgende vuistregel aanhuiden: de diameter van de parasol : 10 is je gewicht.
Voorbeeld: voor een parasol van 300×300 heb je minimaal 30kg parasolvoet nodig.

Voor een zweefparasol geldt dit anders:

Afmeting                      Gewicht

< 250 cm                          70 kg
250-300 cm                     90 kg
300-350 cm                     100 kg
350-400 cm                     130 kg

En het onderhoud?

Buiten het schoonmaken en vooral schoonhouden van de parasol vergt een parasol weinig onderhoud. Wel adviseren we om na gebruik de parasol weer droog op te bergen en een parasolhoes om de parasol te doen. Mocht een draaihendel op een gegeven moment wat stroef beginnen te lopen kun je deze altijd een beetje smeren. De parasolvoet en betontegels kun je buiten laten staan.

Leuk alternatief op parasols: schaduwnetten

Naast de traditionele parasol zie je de schaduwnetten of schaduwdoeken ook steeds meer terug komen in de trendy tuin. Kies bijvoorbeeld voor een speelse driehoek doek of een strakke vierkante uitvoering.

schaduwnetten

schaduwdoeken

 

Hopelijk heb je met dit artikel het één en ander opgestoken op gebied van parasols. Heb je nog vragen of onduidelijkheden of extra toevoegingen op dit artikel? Of wil je advies wat in jouw situatie het beste is? Laat dan gerust hieronder een reactie achter 🙂

Comment Section

2 reacties op “Tips & advies voor de juiste parasol


Door Schrijvers Roger op 20 juni 2018

Ik heb een zweefparasol en bij de minste wind draait en keert hij rond zijn as. Kan ik hem niet vastzetten ?


Door Inge op 25 juni 2018

Hallo Roger. Wat voor soort parasol heb je? De mogelijkheden om de parasol vast te zetten verschilt namelijk per merk en type parasol. Groeten Inge

Plaats een reactie


*