Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Radiatoren of vloerverwarming? De voor- en nadelen

Vloerverwarming of losse radiatoren? Waar kun je het beste voor kiezen wanneer je een nieuw verwarmingssysteem in je huis wilt aanleggen? En welke van de twee is eigenlijk energiezuiniger? We hebben de voor- en nadelen van vloerverwarming en losse radiatoren voor jou op een rijtje gezet, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken.

Vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

 1. De thermostaat hoeft bij vloerverwarming niet zo hoog te staan om het lekker warm te krijgen. Dit komt doordat je voeten gauw opwarmen. Warme voeten zorgen voor een warm lichaam en daardoor voelt de kamer al snel aangenaam.
 2. Bij vloerverwarming wordt een groot oppervlakte verwarmd (de hele vloer). Dit zorgt ervoor dat de hele kamer gelijkmatig en egaal verwarmd wordt. Waar je ook staat, het voelt overal even warm.
 3. Doordat de vloer gelijkmatig wordt verwarmd, heb je ook geen last van luchtcirculatie, wat beter bekend staat als “trek”. Dit betekent dat de hoeveelheid stof in de lucht veel minder is in vergelijking met radiatoren.
 4. Je hebt geen radiatoren zichtbaar, wat meteen ruimtebesparend werkt.

Nadelen van vloerverwarming

 1. Vloerverwarming is vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg dan radiatoren.
 2. Helaas is het niet heel gemakkelijk om in een bestaand huis vloerverwarming aan te leggen, omdat er kunststof leidingen in de vloer moeten worden gelegd. Er moet in de vloer worden gefreesd en je huis staat even helemaal op z’n kop.
 3. Bovendien is vloerverwarming niet geschikt voor alle soorten vloeren. Vloerverwarming kan het beste onder een vloertegel worden gelegd. Een houten vloer zou ook kunnen, maar er moet rekening mee worden gehouden dat hout isoleert. Te dik hout zorgt ervoor dat de warmte niet goed in de kamer kan komen. Parket en laminaat zou dus nog kunnen, maar vloerbedekking/tapijt is eigenlijk niet zo goed.
 4. Vloerverwarming warmt langzaam op en is niet snel “uit te zetten”. Daarom laat vrijwel iedereen de vloerverwarming altijd aan staan. Radiatoren hebben een snellere reactietijd. Vloerverwarming zou energievoordeel kunnen geven, maar dit gaat verloren zodra de vloerverwarming altijd aan staat.
 5. Het gebeurt zelden, maar als het gebeurt heb je een groot probleem: een lekkage in het systeem. Wanneer je een lekkage in het systeem hebt, zal je vloer toch echt opengebroken moeten worden. Dit is helaas niet goedkoop en kost een hoop tijd en rotzooi.
 6. Het kan zijn dat je te veel of te grote ramen hebt in je huis. Hierdoor kan een zogenaamd “koufront” ontstaan. De vloerverwarming kan de lucht dan niet voldoende verwarmen, en je hebt dan alsnog aanvullende verwarming nodig, zoals radiatoren.
 7. Last, but not least: je heb geen mogelijkheid om je handdoek handig te drogen door hem over de radiator te leggen.

Vloerverwarming: lekker warm voor voeten én handen!

vloerverwarming - lekker warm voor handen en voeten

Radiatoren

Voordelen van radiatoren

 1. Radiatoren zijn eenvoudig aan te leggen.
 2. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf. Radiatoren zijn vaak een stuk goedkoper dan vloerverwarming.
 3. Radiatoren zijn snel op temperatuur (vooral vanuit een koude situatie) en snel en gemakkelijk bij te stellen.
 4. Je kunt bijvoorbeeld je handdoek of theedoek op de radiator leggen om hem te drogen of op te warmen.
 5. Er zijn tegenwoordig hele mooie designradiatoren die je interieur complimenteren. Ook worden de gewone radiatoren steeds vaker op een mooie manier weggewerkt.

Nadelen van radiatoren

 1. Veel mensen vinden radiatoren lelijk. Er zijn tegenwoordig ook designradiatoren. Bovendien worden de gewone radiatoren ook steeds vaker mooi weggewerkt.
 2. Dit geldt dus ook voor de leidingen die vaak zichtbaar zijn. Die zijn trouwens ook vervelend om achter te behangen.
 3. Radiatoren nemen ruimte in beslag.
 4. Een radiator geeft veel warmte af. Vervelend dus als je ver van de radiator af zit, want in dat geval voel je de warmte veel minder.
 5. Je hebt iets meer last van “trek”. Dit komt omdat de lucht niet gelijkmatig wordt verwarmt.

Gewone paneelradiatoren kunnen ook heel mooi worden weggewerkt meteen radiator ombouw.

Radiatorombouw

Wat is energiezuiniger?

Vloerverwarming is energie zuiniger dan verwarming met radiatoren. Dat zit zo: een radiator moet het water van de ketel verwarmen tot 90°C. Daarna wordt het rondgepompt in de radiatoren. Dit zorgt ervoor dat het afgekoeld wordt tot zo’n 70°C. Het water moet vervolgens weer worden opgewarmd tot 90°C, iets wat veel energie kost. De ketel warmt het water bij vloerverwarming maar op tot 50°C en koelt het af tot 40°C. Het kost dus een stuk minder energie om het water weer op te warmen. Echter, vloerverwarming duurt erg lang om op te warmen en wordt in veel gevallen dan ook niet uitgezet overdag omdat de opwarmtijd te lang duurt.

Vloerverwarming is ook een stuk minder energiezuinig wanneer het niet op een optimale vloer wordt gebruikt. Wanneer vloerverwarming de hele dag aanstaat is het energieverbruik dan ook nagenoeg gelijk wanneer we vloerverwarming en radiatoren met elkaar vergelijken.

Vloerverwarming is over het algemeen wel een stuk duurder in aanschaf en aanleg dan radiatoren. Vloerverwarming is dan ook meer een luxeproduct. Het zal zich niet terugverdienen door een lagere energierekening. Milieutechnisch gezien zijn radiatoren nog altijd de beste optie. Deze zijn gemakkelijk en snel uit te draaien in een ruimte waar je je niet bevindt.

Radiatoren of vloerverwarming?

Als je alle voor- en nadelen hebt afgewogen, heb je waarschijnlijk wel je eigen voorkeur voor wat voor type verwarming jij wilt. Ze zijn beide ongeveer even energiezuinig. Vloerverwarming is vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg en radiatoren zijn ook gemakkelijker om in een bestaand huis aan te leggen. Wil je the best of both worlds, dan zou je altijd nog vloerverwarming met radiatoren kunnen combineren. Opties genoeg dus! Twijfel je of heb je een vraag? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Comment Section

11 reacties op “Radiatoren of vloerverwarming? De voor- en nadelen


Door Peter Snijders op 1 november 2017

Hallo, wij willen de vloer in een bestaand huis gaan isoleren doormiddel het storten van beton met daarop een 12 cm drukvaste vloerisolatie EPS 150 , daarop komt een 12 cm dikke betonvloer en vervolgens een 7 cm dikke cementafwerkvloer. Hier zitten we te denken aan het leggen van vloerisolatie. Hebben nu een radiator staan en een gevelkachel. Is dit een goede keuze, wel of geen radiator laten zitten? Evenals de Gevelkachel? Afwerkvloer denken we aan een keramisch parket. Graag horen we een stukje advies. Dank Peter Snijders


Door Daniël op 2 november 2017

Hallo Peter,

Bedankt voor het delen van je situatie al begrijpen we je vraagstelling niet helemaal. Wellicht zou je het telefonisch toe kunnen lichten via 0511 700 213? (vraag naar Theo).


Door Massy-Lennertz op 2 november 2017

Hallo,
wij zijn er over aan het denken om de keuken en de kamer met een vloerverwarming te voorzien. De vloeren zijn nu betegelt op een betonnen vloer, als we deze eruit halen moeten we de vloer dan extra isoleren ivm de vloerverwarming?


Door Marloes op 22 november 2017

De nadelen nr. 2 en 4 zijn op te lossen met een vloerverwarmingssysteem van WARP Systems. Onze systemen zijn 15mm dik (droogbouw en natbouw) en kunnen over de bestaande vloer heen worden gelegd. Door de dunne opbouwhoogte werkt het systeem als een radiator. De vloer is binnen een half uur warm.


Door John op 23 november 2017

In een tussenwoning heb ik al zo’n 15 jaar vloerverwarming.
Hoewel het uiteraard heerlijk is door de warmte aan je voeten, twijfel ik toch regelmatig aan het ‘zuiniger zijn’.
Het gasverbruik blijft sinds jaar en dag namelijk dik boven de 2000m3 terwijl volgens het energiebedrijf ongeveer 1200 gemiddeld zou zijn voor een vergelijkbaar ‘gezin’.
Ik woon nu alleen, terwijl het huis ruim 5 jaar geleden nog door 4 mensen bewoond werd.
Daarna is het van 3000 gedaald naar 2200.
Minder koken en douchen natuurlijk.
Maar ik vind het nog altijd erg hoog.

Iemand heeft me ooit eens gezegd: “Wat denk je wat het verwarmen van een betonnen vloer kost?”
Hij vond het meerverbruik dus logisch.
Die vloer is in de kruipruimte wel standaard geïsoleerd met een soort van piepschuimen geprofileerde platen.
Maar hier wordt gesteld dat het voordeliger of minimaal hetzelfde zou moeten zijn als radiatoren!
Hoe kan het dan dat ik zo’n hoog gasverbruik heb?

Ik heb een VR ketel (HR kan niet of lastig omdat de ketel beneden hangt en geen goede luchtafvoer zou hebben).
Van de 3 kamers boven staan van 2 kamers de radiatoren altijd aan.
De thermostaat staat overdag op 20, ‘s-nachts op 15.
Het energielabel voor deze woning is bepaald op C…
Het gaat om betonnen constructiewoningen, opgeleverd in 1979.

Ik hoop dat het me nu eindelijk eens duidelijk wordt…


Door RinaR op 4 maart 2018

Beste John,
Ik heb geen oplossing maar wel een vraag. Waarom staan de radiatoren bij jou op twee bovenkamers altijd aan, als je toch alleen woont en maar op één plaats tegelijk kunt zijn?


Door John op 5 juni 2018

Beste RinaR,
Vandaag zie ik je reactie pas! Excuses.
Maar de eerste maanden volgde ik de site nog tot er geen respons kwam en zonder notificatie… 😛 Ik hoop dat je dit leest.

Er is mij altijd verteld dat een huis lastiger warm te stoken is als in belendende ruimtes niet gestookt wordt. Zoals bijvoorbeeld een blinde buitenmuur.
Ik nam aan dat de vloerverwarming beneden (nog) harder zou moeten werken als boven alles uit is om de woonkamer op bv. 20 graden te krijgen.
Daarnaast heb ik in de woonkamer een open trapgat waardoor de warmte altijd naar boven gaat. Als het daar dan koud (minder warm) is lijkt dit me ook een nadeel.
Vandaar dat ik ze aan laat.


Door Mishu op 22 januari 2019

Wij hebben het probleem opgelost door een schuifdeur in het trapgat. Dat is de oorzaak van het warmteperiodes in de kamer.


Door Mishu op 22 januari 2019

Oorzaak van het warmteverlies natuurlijk


Door Najima op 26 september 2018

kun je een vloerverwarming boven op een bestaande tegelvloer plaatsen en dan een andere tegelvloer erop zetten


Door Petra op 5 november 2018

Goedendag, mocht er al wel in een woonkamer met veel ramen alleen elektrische vloerverwarming zijn geplaatst, wat zou dan eventueel een aanvullende oplossing kunnen zijn?

Plaats een reactie


*