Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Radiatoren of convectoren? Wat is beter?

Tegenwoordig kun je je woning op allerlei manieren verwarmen, toch zijn radiatoren en convectoren nog steeds de meest populaire manier van verwarmen. Ze hebben veel met elkaar gemeen en worden daarom, ondanks hun populariteit, nog regelmatig met elkaar verward. Hoe kan het dat radiatoren en convectoren nog zo populair zijn, wat zijn precies de verschillen en natuurlijk de hamvraag: welke is beter?

Verschil tussen radiatoren en convectoren

Het verschil tussen een radiator en een convector zit hem voornamelijk in de manier van warmte voortbrengen. Je hebt drie verschillende manieren waarop warmte kan worden overgedragen: geleiding, convectie of straling. Voor het verwarmen met een radiator of convector spelen alleen de laatste twee een rol. Laat er geen misverstand over zijn: zowel radiatoren als convectoren geven convectie- en stralingswarmte af. Het verschil is dat convectoren ongeveer 90% convectiewarmte afgeven en 10% stralingswarmte. Radiatoren daarintegen geven zo’n 50 tot 75% stralingswarmte, waarbij het overige percentage uit convectiewarmte bestaat. Hoe zit het ook alweer met convectie- en stralingswarmte?

Convectiewarmte

Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht van onderen aan en warmt deze op. Dit stijgt omhoog, koelt af en zakt dan weer naar beneden. Het proces begint daarna weer opnieuw.

Voordelen van convectiewarmte in vergelijking met stralingswarmte:

  • De omgeving warmt gelijkmatiger en ook sneller op
  • De aanraaktemperatuur van een convector is lager in vergelijking met een radiator, doordat het warme water in de buizen wordt afgeschermd door een plaat en een rooster. Dit is dus veiliger.
  • Uit is uit. Een convector blijft niet nagloeien.

Nadelen van convectiewarmte in vergelijking met stralingswarmte:

  • De luchtstroom die ontstaat bij convectiewarmte mag niet onderbroken worden. Je mag dus bijvoorbeeld geen kleding op een convector leggen om te drogen.
  • De lucht circuleert bij convectiewarmte, wat voor stofdeeltjes in de lucht zorgt. Dit betekend niet alleen vaker afstoffen, het is ook nog eens ongezond. Stof verschroeit op de hete oppervlakten van de convector, waarbij schadelijke ureumdampen kunnen ontstaan. Ook de stofmijt vaart wel bij convectiewarmte.

Stralingswarmte

Stralingswarmte is een directe vorm van verwarming. Het bestaat uit zogenaamde horizontale warmtegolven die de omgeving verwarmen.

Voordelen van stralingswarmte in vergelijking met convectiewarmte:

  • Veel mensen vinden stralingswarmte een stuk warmer en fijner aanvoelen.
  • Stralingswarmte is een stuk gezonder dan convectiewarmte. Dat zit zo: zoals gezegd circuleert de lucht bij convectiewarmte. Dit zorgt voor stofdeeltjes in de lucht. Stralingswarmte heeft hier geen last van omdat dit een andere manier van verwarmen is.
  • Doordat het staal van een radiator maar geleidelijk afkoelt, zijn er weinig temperatuurschommelingen.

Nadelen van stralingswarmte in vergelijking met convectiewarmte:

  • Doordat een radiator geleidelijk afkoelt, is het lastiger om direct de temperatuur te beheersen.

Temperatuurverschillen

Er wordt soms gezegd dat de temperatuurverschillen bij convectiewarmte minder groot zijn dan bij stralingswarmte. Dit is niet helemaal waar. Bij stralingwarmte is het inderdaad de radiator het warmst is, en hoe verder weg je van de radiator gaat staan, hoe minder warm het wordt. Het is dus belangrijk om de radiatoren (voor zover de ruimte het toelaat) goed te verdelen over de ruimte. Convectoren zorgen echter ook voor temperatuurverschillen, maar dan op een andere manier. Door de luchtcirculatie van warme lucht boven en koude lucht beneden, kun je gauw het gevoel krijgen dat je erg koude voeten hebt. Dat terwijl je bovenlichaam prima op temperatuur is.

convectiewarmte versus stralingswarmte

 

Grootte

Een convector is ten op zichte van een radiator met hetzelfde vermogen vaak kleiner, maar wandconvectoren van bijvoorbeeld Jaga worden omkast waardoor ze weer lijken op een radiator. Het omkasten wordt gedaan doordat de werking dan weer beter is. Dat gezegd hebbende, convectoren zijn meestal wel lichter omdat ze vaak van lichtere materialen (zoals kunstof) zijn gemaakt en ze hebben ook een kleinere waterinhoud. Radiatoren zijn vaak van staal en dus een stuk zwaarder.

Dus, wat is beter? Een radiator of een convector?

Na dit te hebben gelezen kun jij zelf het beste bepalen wat bij jou past. Je kunt ook altijd radiatoren en convectoren combineren. Je kunt bijvoorbeeld convectiewarmte als basis nemen, en dit aanvullen met gerichte stralingswarmte op plaatsen waar je het snel koud krijgt – bijvoorbeeld een lees- of zithoek. Mocht je nog twijfelen of vragen hebben, laat gerust een reactie achter!

Comment Section

8 reacties op “Radiatoren of convectoren? Wat is beter?


Door marck Bril op 26 oktober 2017

ik heb putconvectoren maar mis eigenlijk stralingswarmte.
is de vasco-viola radiator een goede keuze om de combinatie te maken?


Door Inge op 31 oktober 2017

Radiatoren combineren met convectoren is doorgaans geen probleem. Uiteraard is niet elke situatie gelijk dus 100% garantie kan ik met opgegeven informatie niet geven. Let er ook op dat het 2 verschillende manieren van verwarmen zijn. Voor meer informatie mag je altijd even contact opnemen met onze klantenservice.


Door Marco op 4 december 2017

Bij toepassen van een warmtepomp geeft men aan dat convetoren een betere keus zijn, ook omdat de warmte afgifte van een convector begint vanaf 35gr en van een radiator pas vanaf 55gr.


Door R. Santegoets op 27 januari 2018

je zou over moeten stappen op hybride infrarood panelen. Deze kombineren stralingswarmte met de voordelen van convectie van radiatoren.


Door Pim op 11 april 2018

Hallo allemaal

Interessant wat je schrijft over de stofdeeltjes die convectieverwarming veroorzaakt. Ik had dit thuis al opgemerkt, maar nooit de link gelegd. Misschien dan toch maar eens mijn andere opties overwegen.

Groeten van Pim


Door Inge op 12 april 2018

Hallo Pim,
Fijn dat je nu de oorzaak weet van de dwarrelende stofdeeltjes! Succes met je keuze. Mochten we ergens bij kunnen helpen horen wij dat graag.
Groeten Inge


Door Jeff op 26 augustus 2018

Het artikel heeft het maken van een keuze niet makkelijker gemaakt. Op veel webshops worden termen door elkaar gebruikt. Soms zie ik een oliegevulde radiator, geeft die dan ook stof? Dus om geen last te hebben van huismijt en stof kun je dat soort apparaten beter niet gebruiken? Kun je misschien wat voorbeelden van producten sturen?


Door EveDing op 16 februari 2019

Dank u wel voor dit artikel. ik vind het fijn dat er vergelijkingen gemaakt zijn tussen de radiotoren en convectoren. Maar kunt u mij vertellen hoeveel invloed beide typen verwarmingen hebben op de gezondheid van de mens?

Plaats een reactie


*