Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Je oude toiletzitting/wc bril vervangen

Is je wc bril kapot en wil je die laten vervangen? Of ben je gewoon toe aan een moderner tintje? Hieronder leggen we je uit hoe je dat doet.

Welke toiletzitting heb jij?

Modelgebonden zittingen

Een modelgebonden zitting houdt in dat de zitting uitsluitend bij de bijhorende toiletpot hoort. Zo heeft bijvoorbeeld de Sphinx 345 wandcloset de bijbehorende zitting van dezelfde serie (Sphinx 345). Het voordeel van zo’n zitting is dat deze perfect en naadloos aansluit op het toilet. De prijs van modelgebonden zittingen vallen vaak hoger uit, maar hebben een langere levensduur door de goede kwaliteit.

Universele toiletzittingen

Daarnaast bestaan er universele toiletzittingen. Deze passen op ieder toilet. De bevestigingspunten stel je eenvoudig naar eigen wens in. Als je het niet voor elkaar krijgt om de toiletzitting mooi aan te sluiten, kun je beter voor een modelgebonden zitting kiezen. Dus de zitting die speciaal voor het toilet gemaakt is. Let bij het kopen van een toiletzitting op de bevestiging en het gewicht van de deksel. Als de deksel zwaar is bestaat de kans dat de zitting gaat wiebelen. Wanneer je kunt kiezen uit verschillende bevestigingen adviseer ik om altijd voor metalen bevestiging te gaan. Deze zijn steviger en gaan veel langer mee.

De bestaande toiletzitting demonteren

Als je zeker weet dat je een passende toiletzitting gekocht hebt, is het tijd om de bestaande zitting te demonteren. Draai de metalen schroevenvan de bevestiging los. Deze zitten aan de achterkant en gaan verticaal door de pot. Aan de onderkant kun je de moertjes met de hand, met een steeksleutel of een schroevendraaier losmaken. Vervolgens kun je de zitting er af halen.

Nieuwe zitting monteren

Pak de nieuwe toiletzitting uit de verpakking en lees de bijbehorende instructies goed door. Hierin wordt vermeld hoe je de zitting kunt verstellen, zodat de toiletbril aansluit op het toilet. Plaats eerst de bevestigingspunten op dezelfde manier als je de oude verwijderd hebt. Plaats de schroeven door de gaten en draai ze vast. Niet te stevig, want je moet de zitting nog kunnen verstellen. Pak de toiletzitting en zet hem op de de schroeven. Zorg er nu voor dat de positie van de zitting goed is. Draai dan pas de schroeven stevig aan.

Comment Section

5 reacties op “Je oude toiletzitting/wc bril vervangen


Door Juliette op 24 juli 2018

Vandaag wilde ik mijn toiletbril vervangen. hij is aan de bovenkant afgebroken, maar de schroeven zitten zo vastgeroest dat ik ze niet los kan draaien met de hand. Hoe kan ik nu mijn toiletbril vervangen en de schroeven uit de wc pot en het afgebroken stuk bril krijgen aub/


Door Inge op 25 juli 2018

Hallo Juliette,
Lastig dat het zo vast zit geroest. Wat je kan doen is een gaatje in de schroef boren en vervolgens met een torx-bitje (die net een slagje groter is dan het gaatje wat je hebt geboord) de schroef er uit draaien. Succes!


Door Gabriella Vandeputte op 23 december 2018

Waar moet je dat gaatje boren?


Door Wiel op 3 augustus 2018

Koop je goedkoop een leuke, met een mooi plaatje bedrukte wc-bril en blijft die bril maar wiebelen als je er op gaat zitten omdat de bril vastgemaakt moet worden met twee vijf millimeter bouten die door een gat van 15 mm in de wc moeten worden vastgeschroeft. Dat geeft een enorme speling van die bouten en daardoor gaat de bril wiebelen, hoe vast je de plastic moeren ook vastdraait.
Ik heb er een leuke creatieve oplossing voor gevonden: gebruik een 3D-printer om twee busjes te printen die rond het draadeind in de gaten kunnen worden gelegd. Hierdoor wordt de speelruimte tussen bout en wc opgevuld en is het wiebelen voorbij!
Onbegrijpelijk waarom de fabrikanten deze busjes zelf niet meeleveren.
Het kostte me wél drie foute afdrukken voor ik het juist passend had. Maar het past nu als gegoten.. Eehhh, geprint!


Door Mari-Anne J op 9 september 2018

Dag Wiel, mooie oplossing. Maar niet iedereen heeft (het geld voor) een 3D-printer. Zo is het mijn vriend (na jaren wiebelen) gelukt: In de metalen schijfjes zit een stelschroef voor het op de juiste plaats krijgen van de bril, en een stuk draadeind. Beide hebben de neiging om los te gaan als de wc-bril een elke keer een beetje schuift als je er op gaat zitten. Schroef en draadeinde heeft hij definitief vastgezet met een sterke secondelijm. Daarna heeft hij het draadeinde in het gat van de wc gefixeerd met een houten deuvel van de goede maat. Wel voorzichting bij het intikken van de deuvel, je wil niet dat de boel gaat barsten. Werkt ook! Nadeel is wel dat nu na 5 jaar, misschien door de strakke fixering, de bril op de schijfjes is gebroken. Maar ook omdat het metaal flink was gecorrodeerd door inwerking van extreem zure toiletreiniger (bijv. WC-eend). Wel 5 jaar onafgebroken stabiel gezeten!

Plaats een reactie


*