Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Maak je tuin lenteklaar!

De lente is inmiddels al even begonnen. Daarom is het de hoogste tijd om lekker aan de slag te gaan om onze tuin (of balkon) lente klaar te maken.

We hebben al een aantal prachtige dagen gehad met veel zon. Helaas ook genoeg dagen met veel regen. Dit zorgt er voor dat al het groen in de tuin de lucht in schiet. Het onkruid tussen de tegels en het gras staat na wat water en warmte tot onze enkels. Maar ook de rest van de tuin is rond deze tijd wel toe aan een update en een voorjaarsschoonmaak.

Daarom lees je in deze blog hoe je in een paar stappen je tuin klaar maakt voor de mooie voorjaarsdagen.

Opruimen

In de winter zijn we weinig in onze tuin te vinden. Daarom kan het geen kwaad om te beginnen met het opruimen van je tuin. Begin met het opruimen van losse blaadjes, gooi de bloempotten weg die de winter niet hebben overleefd en kijk eens kritisch naar alles in de tuin. Is iets stuk, of nu echt toe aan vervanging? Ruim het op, of vervang het voor iets nieuws. Zo lijkt je tuin direct al een stuk netter.

Snoeien, maaien en woelen

Snoeien

Door het snoeien van je planten zorg je er voor dat de planten mooier, groter en voller worden. Er zijn alleen wel wat regels om goed te snoeien. Om te beginnen moet je vooral niet te vroeg snoeien. In maart/april kan je beginnen met het snoeien van de lavendel en hortensia. Als het nachts niet meer vriest kan je ook beginnen met het snoeien van je vlinderstruik. Halverwege mei komt er over het algemeen geen nachtvorst meer voor en kan je veilig snoeien zonder dat je planten de vorst niet overleven. Snoei ook gelijk dode en beschadigde takken en mee.

Maaien

Voor een mooie gazon is het belangrijk dat je regelmatig wat liefde aan het gras geeft. Nu het buiten weer wat warmer wordt groeit het gras hard. Begin daarom met het maaien van het gras.

Voor een mooi grasveld kan je twee keer per jaar wat kalk over je gazon uitstrooien. Dit kan je het beste doen in het vroege voorjaar (februari/maart) en in het najaar. De kalk zorgt er voor dat je gras beter groeit en mos geen kans krijgt. Doe dit niet vaker dan twee keer per jaar, want dan krijg je de kans dat het gras te zuur wordt. En dit willen we juist voorkomen.

Per jaar wordt er gemiddeld zo’n 25 keer gras gemaaid.

Je kunt je voorstellen dat het gras door al het maaien af en toe wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Door in de periode van april t/m oktober 3 keer te mesten, zorg je er voor dat het gras gezond blijft en goed blijft groeien.

Woelen

Tot slot maak je de grond los door alles om te woelen. Ga vooral niet spitten, want dan loop je het risico dat je de wortels die er al zitten stuk gaan. Maak de grond luchtig zodat alles weer goed kan groeien en je weer ruimte en schone grond hebt voor het planten van nieuwe planten en struiken.

Zaaien en planten

Heb je in het najaar geen bollen geplant? Geen nood. Dit kan nog steeds. De bloembollen komen nu alleen wat later uit. Dit heeft ook weer zijn voordelen. Want nu kan je ook later in de zomer nog genieten van de mooiste bloemen. De maand mei is dé maand om te gaan zaaien. Wacht ook hier tot de IJsheiligen zijn geweest, rond half mei. Eenjarige planten kunnen rechtstreeks in de borders worden gezaaid. Kiemplantjes doen het het beste als je ze eerst een paar weken in huis laat groeien. Na een week of 6 zijn ze groot genoeg om te overleven in de tuin. Je kunt natuurlijk ook een kasje in de tuin zetten om de zaadjes te laten groeien. Op de verpakking van de zaadjes staat precies hoe en wanneer je ze het beste kunt zaaien.

Om het lentegevoel compleet te maken kunnen een paar vrolijke lentebloeiers natuurlijk niet ontbreken. Misschien heb je nog een paar potten staan die je dit seizoen weer kunt gebruiken of haal een paar mooie potten bij het tuincentrum.

Viooltjes, narcissen, margrieten en ander vrolijk perkgoed zorgen voor een instant lentegevoel in de tuin.

Voorjaarsschoonmaak

Voor de meesten van ons is dit niet het meest favoriete onderdeel. Maar dit is minstens zo belangrijk. Wanneer je je tuin en tuinmeubels goed onderhoud en schoon houdt heb je er tenslotte veel langer plezier van.

De tegels hebben in de winter waarschijnlijk een groene laag gekregen. Ook vlonders kunnen nu glad zijn. Door met een borstel en groene zeep aan de slag te gaan, wordt het meestal weer helemaal schoon. Zie je het niet zitten om alle tegels stuk voor stuk te schrobben? Dan is een hogedrukspuit een goede optie. Bij houten vlonders is het wel even oppassen dat je het hout niet kapot maakt met de harde straal. Zet er in dat geval een terrasreiniger op om schade te voorkomen. De terrasreiniger werkt trouwens ook heel goed voor de tegels. Het is even wat werk, maar na de tijd heb je wel een stralend schoon terras.

Ook de tuinmeubels kunnen in het voorjaar wel een poetsbeurt gebruiken. In de blog ‘tuinmeubel materialen‘ kon je al lezen hoe je de tuinmeubels het beste kunt onderhouden. De meeste tuinkussens kunnen tegenwoordig in de wasmachine. En anders maak je met een handwasje de kussens gemakkelijk schoon. Even drogen in de zon en je kunt er weer lekker op loungen.

Sfeer

En dan is het tijd om de tuin aan te kleden! De warme, zwoele zomeravonden laten denk ik nog wel even op zich wachten, maar tijdens een mooie lentedag willen we ook overdag kunnen genieten van een mooie, knusse of gezellig ingerichte tuin. Maak, voordat je aan de slag gaat, een moodboard om het jezelf makkelijk te maken. Dit kan je doen door mooie plaatsjes te knippen en te plakken, of een mooi moodboard te maken op Pinterest. Zo kan je doelgericht gaan shoppen en zo zorg je er voor dat alles mooi bij elkaar past.

Met een paar kleine aanpassingen maak je je tuin al snel gezellig. Als je tuin al netjes en opgeruimd is en er staan een aantal potten met vrolijke voorjaarsbloeiers oogt je tuin al heel anders. Door het toevoegen van een paar mooie tuinkussens en een fijn kleedje voor de koudere momenten voeg je meer sfeer toe aan de loungehoek.

Inspiratie in overvloed

Een groot windlicht, macramé hangers met planten, een houten tuinkast met mooie accessoires, er zijn zo veel mogelijkheden om je tuin gezellig te maken. Wat je tegenwoordig ook veel ziet is een vloerkleed voor buiten. Een mooie kleed op het terras zorgt voor een mooi contrast en zorgt voor een gezellige zithoek. Ook de populaire tuinposters zijn een echte must-have voor in de tuin. Voor meer inspiratie kan je een kijkje nemen op onze Pinterestpagina, boordevol tuininspiratie.

Comment Section

0 reacties op “Maak je tuin lenteklaar!

Plaats een reactie


*