Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Help! Groene aanslag in mijn tuin! – 5 duurzame schoonmaaktips

Je ontkomt er 1 keer in de zoveel tijd niet aan; groene aanslag. De groene aanslag weet toch ieder jaar weer een weg te vinden naar je tuin. Het gevolg: groene tegels, groene schutting en groene tuinmeubelen.

Met de hoge drukspuit ben je redelijk snel verlost van deze aanslag. Helaas is dit maar van tijdelijke duur. Want door het gebruik van de hoge drukspuit, spuit je ook de structuur deels los. Op deze manier weten de algen zich de volgende keer sneller aan de tegels en tuinmeubelen te hechten. Een snelle, maar niet heel doeltreffende oplossing dus.

Ook chloor is effectief. Maar ook erg belastend voor het milieu! Daarom raden wij dit absoluut af. In deze blog lees je een aantal handige tips om ook snel van de groene aanslag verlost te zijn. Zonder dat je de natuur belast. Want de tuin biologisch schoonmaken is makkelijker dan je denkt!

Algen houden niet van zonlicht

Wat is die groene aanslag eigenlijk? De aanslag is een natuurlijke groei van algen. En dit groeit het liefst op donkere, vochtige plaatsen. Wanneer je een rondje door de tuin loopt zul je zien dat de tegels en tuinmeubels die veel in de schaduw staan meer groene aanslag hebben. Niks in je tuin is veilig voor de algen, alles is gevoelig voor de groene aanslag. Je kunt de groene aanslag een stapje voor zijn door te zorgen voor goede afwatering of door sommige donkere plekken in de tuin eens goed te snoeien. Op plaatsen waar de zon schijnt kan nog altijd groene aanslag ontstaan, maar dit gaat veel minder snel dan op vochtige plekken in de tuin.

Groene aanslag verwijderen

Tegels en tuinmeubelen duurzaam schoonmaken

Glibberige, groene tegels… Het staat niet mooi maar is bovendien ook erg gevaarlijk! Daarom is het belangrijk dat je optijd de groene aanslag van je tegels verwijderd, of zelfs voorkomt dat de algen zich hier kunnen nestelen.

1. Schuren met zand

Een manier om de algen van de tegels af te krijgen is door te schuren. Met zand! Want zand is een perfect schuurmiddel. Bij de bouwmarkt of bij het tuincentrum is brekerzand of voegenzand te koop. Dit zand is vrij scherp en perfect als schuurmiddel. Strooi het zand uit over het terras en veeg en schrob met de bezem alles goed uit. Door dit regelmatig te doen krijgen de algen geen kans om zich aan de tegels te hechten. Bovendien zijn alle voegen tussen de tegels ook gelijk weer mooi gevuld.

2. Schoonmaken met azijn

Azijn, een middel wat goed is voor 1001 schoonmaak klusjes. Bovendien is azijn een graag gebruikt product in een duurzaam huishouden. Door de hoge zuurgraad in azijn verdwijnt groene aanslag als sneeuw voor de zon. Hoe werkt het?
– Veeg het terras en de tuinmeubelen eerst goed schoon en verwijder alle losse spullen en bladeren.
– Maak een sopje van 1 liter water en 1 liter azijn.
– Verdeel dit over de tegels en tuinmeubelen en schrob dit goed in. Gebruik voor de tuinmeubelen een half harde borstel.
– Laat dit mengsel volledig in je terras trekken. Spoel het dus niet weg! Zo heeft het azijn de tijd om goed zijn werk te doen.

Je zult merken dat de groene aanslag niet direct verdwijnt. Dit heeft een beetje tijd nodig. Wanneer je deze behandeling doet met mooi zonnig weer, zul je zien dat de dagen en weken erna de algen steeds meer verdwijnen. Wacht niet tot er weer een dikke groene laag op de tegels of meubels verschijnt, maar herhaal dit af en toe om de algen geen kans te geven om terug te komen.

Groene aanslag duurzaam verwijderen

3. Hergebruik afvalwater

Je bespaart op deze manier water. Want het is zonde om die emmer met sop weg te gooien, terwijl je er nog meer mee schoon kunt maken. Een voorwaarde bij het gebruik van afvalwater is wel dat je gebruik maakt van biologische schoonmaakmiddelen! Schrob het middel goed in en laat het vervolgens intrekken.

4. Groene zeep en soda

Een gouden duo! Want sopje van groene zeep en soda maakt bijna alles schoon! Bovendien is het biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor de natuur.
– Maak een sopje van warm water, groene zeep en soda.
– Verdeel dit over de tegels of over je tuinmeubelen en schrobben maar!

De tegels kan je inschrobben met een bezem. De tuinmeubelen kan je het beste even laten inweken met het mengsel. Vervolgens boen je met een half harde borstel de aanslag los. Als alles in geschrobd spoel je met de tuinslang de tegels en tuinmeubels weer schoon. Het is een schoonmaak recept die vroeger al werdt gebruikt en het blijft een zeer effectieve manier van schoonmaken.

5. Een sopje met Biotex

Voeg wat Biotex toe aan je emmer met groene zeep en soda. De enzymen in de Biotox zorgen er namelijk voor dat de algen snel verdwijnen.

Comment Section

0 reacties op “Help! Groene aanslag in mijn tuin! – 5 duurzame schoonmaaktips

Plaats een reactie


*