Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Een mooi gazon in 6 stappen

Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Bekijk hieronder de vijf belangrijkste stappen voor het onderhouden van je gazon.

Je gazon onderhouden

Wanneer je een gazon in je tuin hebt, wil je natuurlijk graag dat het gras er gezond bij ligt. Dit begint met een mooie groene kleur van het gras. Een grasveld zonder kale plekken en het liefst ook zonder mos is een fijne plek om in te spelen, te zonnen en zorgt voor een verzorgde uitstraling van je tuin.

Maar hoe kan je het gras goed aan? In de zes stappen in deze blog leggen we je uit hoe je je eigen strakke gazon kunt maken en behouden.

Onderhoud op maat

Elk gazon is weer anders. En zal daarom ook behoefte hebben aan een andere behandeling. Zo heeft een pas ingezaaid gazon behoefte aan veel water. Een ander gazon heeft meer baat bij het verwijderen van mos. De onderstaande stappen is wat in grote lijnen moet worden gedaan om je grasmat goed te onderhouden en gezond er uit te laten zien. Uiteraard kijk je goed je eigen gazon om net even wat meer aandacht te geven aan datgeen het gras nodig heeft.

Stap 1: water

Een gezond gazon begint met sterke wortels. Zorg er daarom voor dat je gazon niet uitdroog. Een flinke bui op zijn tijd doet wonderen voor je gras. Maar op droge dagen is het niet verkeerd om je gazon te bewateren. Doe dit liever niet overdag. De kans dat het gras dan verbrand is dan aanwezig. Het beste is om dit ’s avonds of ’s ochtends vroeg te doen. Geef het gras is droge perioden liever 2 of 3 keer per week veel water dan elke dag een klein beetje. Geef je steeds klein beetjes water, dan groeien de wortels alleen oppervlakkig. Hierdoor wordt het gras gevoeliger voor uitdroging. Wanneer je het gras flink bewaterd, stimuleert dat de groei van diepe, lange wortels

Stap 2: maaien

Maai het gras regelmatig voor een mooie dichte grasmat. Door het gras 1 keer per week te maaien stimuleert dit de grassprieten om nieuwe uitlopers te laten groeien. Zo wordt het gras steeds dikker en voller. D

Het beste moment om het gras te maaien is als de zon niet te fel brandt en het gras goed droog is. De ideale maaihoogte hangt van het soort gras af. De gemiddelde hoogte van een gazin ligt tussen de 3 en de 5 cm. Maai nooit meer dan een derde van de lengte van de grasspriet af. Maai het gras steeds een andere richting uit om te voorkomen dat het gras steeds dezelfde richting opgroeit. Vergeet hierbij ook niet om de randen van het gras mee te nemen. Stukken die de grasmaaier niet mee maait kan je bijknippen met een grasknipper, grastrimmer of een kantafsteker. In de zomer, bij warme dagen, is het beter om het gras wat langer te laten. Dankzij de langere sprieten kan het gras beter tegen droogte.

Mooi gras in de schaduw? Maai het gras niet te kort en niet te  vaak.
Een hoogte van ca. 7 cm is goed voor een plek in de schaduw.
Maai maximaal één keer per 2-3 weken.

Stap 3: Mos bestrijden

Heb je geen last van mos in het gras, dan kan je deze stap vanzelfsprekend overslaan. Veel gazon hebben echter last van mos, dus neem je gazon eens goed onder de loep.

Wanneer je veel mos in je gras hebt, betekent dat dat de pH waarde van het gras te laag is, of dat je gras te weinig zuurstof krijgt. Mos groeit namelijk graag op zure grond. Om dit probleem te verhelpen zal eerst het mos verwijderd moeten worden. Hoe doe je dat?Mos verwijderen kan met een mosbestrijder.

Stap 4: Verticuteren

Nadat het mos is ingedroogd, kan je het gras verticuteren. Verticuteren verwijderd niet alleen het mos, maar zorgt er ook voor dat het gazon goed belucht wordt en dus meer zuurstof krijgt. Verticuteren kan het beste 1 (max 2) keer peer jaar worden gedaan, bij voorkeur in het voor en/of najaar. Na het verticuteren zie je grasveld er slechter uit dan ervoor. Schrik niet, dit komt weer goed bij stap 5. Verticuteren kan met een speciaal daarvoor geschikte verticuteermachine. Heb je geen (veelal elektrische) verticuteermachine in je bezit? Deze wordt ook vaak te huur aangeboden

Stap 5: Bijzaaien

Het kan heel goed zijn dat er nu kale plekken zichtbaar zijn in je grasveld, nu al het mos is verwijderd. Met wat graszaad is dit probleem binnen een paar weken verholpen. Er bestaat speciaal zaad voor gazonreparatie. Dit gras ontkiemt snel en is onaantrekkelijk voor vogels. Zo wordt het zaad niet weggesnoept voordat het de kans krijgt te ontkiemen. Verdeel het graszaad goed. En handige truc om dit te doen is door het zaad te mengen met een beetje zand om het strooien makkelijker te maken.

Stap 6: Kalk strooien

Kalk houdt de zuurgraad van de grond op peil. Een gazon met de goede zuurgraad neemt voedingsstoffen beter op en zorgt er voor dat het gras beter groeit.

De beste tijd om je gazon te voorzien van kalk is in het voorjaar. Is de grond heel erg zuur, dan zou je in het najaar de behandeling nog een keer kunnen herhalen. Het voordeel van kalk is dat dit direct wordt opgenomen in de grond.

Stap 7: Bemesten

Het bemesten van je grasveld zorgt er voor dat de voedingsmiddelen goed op peil blijven. Er zijn twee verschillende soorten mest. Namelijk kunstmest en organische mest. De beste optie is organische mest. Ten eerste is dit beter voor de natuur. Daarnaast werken de stoffen in organische mest langer dan minerale kunstmest.

Mesten doe je het beste de eerste keer in het vroege voorjaar. In het begin van de zomer bemest je nog een keer om het gras van voldoende voedingsstoffen te verzien voor de hele zomer. Tot slot bemest je het gras nog een derde keer aan het begin van de herfst.  Dit geeft je gazon nog een boost en bovendien helpt het tegen mosvorming.

Het is mogelijk om op dezelfde dag kalk te strooien én te bemesten. Maar dit is alleen mogelijk als je 100% organische producten gebruikt. Gebruik je kunstmest, dan moeten er minimaal 2 weken tussen zitten omdat de stoffen elkaar anders tegen kunnen gaan werken.

Stap 8: Hou het gras vrij

Zwembadjes, glijbanen, konijnenhokken, er staat regelmatig wat op het gazon. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je het maar niet te lang op 1 plek laat staan. Verschuif desnoods regelmatig de dingen die wel langere tijd op het gazon staan. Zo voorkom je dat het gras wat zich daaronder bevindt dood gaat.

Ook in de herfst en winter is het belangrijk om afgevallen takken en bladeren van het gazon af te halen. Ook erg belangrijk om een mooi grasveld te behouden is om niet op het bevroren gras in de winter te lopen. Je hebt dan namelijk kans dat je voetsporen opdrogen als gele plekken.

Een mooi gazon in 6 stappen

Comment Section

0 reacties op “Een mooi gazon in 6 stappen

Plaats een reactie


*