Ontvang jij graag korting bij één van onze webshops?
Ja, ik maak graag gebruik van een waardebon t.w.v. €10!

Page content

article content

Duurzaam douchen doe je zo!

Vandaag, op 10 oktober, is de 10e editie van de Dag van de Duurzaamheid. Deze dag is een initiatief van Stichting Urgenda om Nederland bewust te maken van duurzame initiatieven. Urgenda wil op deze dag graag laten zien dat er al duizenden duurzaamheidsinitiatieven zijn, die samen wel degelijk verschil maken. Door elkaar aan te moedigen mee te doen, maken we de Nederland met z’n allen beetje bij beetje duurzamer!

Misschien leef je al wat bewuster. Eet je minder vlees, of koop je meer biologische producten. Misschien let je er in huis op dat je de lampen niet onnodig laat branden, en heb je geïnvesteerd in energiezuinige apparaten of zonnepanelen. Maar duurzamer leven kan ook zonder gelijk grote aanpassingen te doen in huis. In deze blog delen we een aantal tips om vandaag nog duurzamer te gaan leven. Want in je dagelijkse handelingen valt ook heel veel winst te halen op het gebied van duurzaamheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van ochtend en avonden die je in de badkamer doorbrengt? Zeker weten dat je na het lezen van deze tips weet hoe je daar duurzamer mee om moet gaan.

duurzaam douchen doe je zo

Minder lang douchen

Deze tip zal je niet verbazen. Maar het is en blijft wel de meest belangrijke tip om duurzamer te douchen. Wanneer een gemiddeld gezin per dag 1 minuut korter gaat douchen, bespaar je maar liefst 6.000 liter water per jaar! Met dat water kan je meer dan 50 keer je bad vullen, dus stel je eens voor hoeveel water dat is!

Goed ventileren

Voor een frisse badkamer is naast goed schoonmaken, ook het ventileren erg belangrijk. Zet daarom, als dat mogelijk is, altijd een raam open. Zet tijdens het douchen de ventilator / afzuiging aan en laat deze na het douchen nog even doorlopen. Wanneer de spiegel weer vrij is van condens, kan de ventilator weer uit. Op deze manier voorkom je schimmels in de badkamer. Dat betekent dus minder (agressieve) schoonmaak sessies en een langere levensduur van je muren en badkamermeubelen.

Douchen is beter dan badderen

Maar tijdens het douchen loopt het water toch weg, en in bad niet? Klopt! Maar met een bad verbruik je zo’n 110 liter water. Tijdens een douche sessie van 5 minuten verbruik je zo’n 55 liter. De helft dus, geen verdere uitleg nodig!

Gebruik biologische schoonmaakproducten

Helaas zijn de meeste schoonmaakmiddelen heel erg vervuilend. Reguliere schoonmaakmiddelen zijn niet alleen slecht voor het milieu maar in sommige gevallen ook kankerverwekkend. Daarnaast bevatten de meeste schoonmaakmiddelen conserveermiddelen en geur- en kleurstoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren, de huid verouderen en ademhalingsproblemen veroorzaken (bron WECF rapport). In de laatste jaren zijn er gelukkig heel veel goede alternatieven op de markt gekomen die er voor zorgen dat je huis schoon blijft én lekker ruikt. Ga daarom eens op zoek naar 100% biologische afbreekbare schoonmaakmiddelen. Een aantal bekende merken zijn bijvoorbeeld Ecover (een persoonlijke favoriet), Marcel’s Green Soap en Attitude. Zelfs de Action heeft biologische schoonmaakmiddelen in het assortiment.

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Een milieubewuste douchekop

Een veel gehoorde reactie bij een waterbesparende douchekop is dat het water er niet krachtig genoeg uit komt. Maar dit hoeft absoluut niet zo te zijn! Want door de grote weerstand van een goede waterbesparende douchekop kan je nog steeds onder een krachtige straal douchen. Je bespaart bovendien ook nog eens ca. 4 liter water per minuut wanneer je een waterbesparende douchekop gebruikt. Waterbesparende douchekoppen zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Bij BadkamerXXL.nl zijn er al waterbesparende douchekoppen te koop vanaf € 15,-.

Samen delen, samen besparen

Een andere manier om water te besparen is door je bad of je douche te delen! Zo bespaar je een hoop water, en bovendien is samen douchen ook nog eens stukken gezelliger!

Wakker worden met een koude douche

Door te douchen onder een koude waterstraal bespaar je een hoop energie! Je moet wel even je tanden op elkaar zetten, maar het is het waard! Bovendien is koud douchen ook heel goed voor heel veel andere dingen. Zo is het goed voor je immuunsysteem en goed voor je huid. Weten hoe dat precies zit? Lees dan ook eens de blog over een koude douche.

Draai de kraan dicht

Het klinkt heel logisch. Maar laat de kraan niet onnodig stromen. Het is zo makkelijk om onder het tanden poetsen de kraan te laten lopen, maar doe hem dicht als je staat te poetsen. Zo ook wanneer je je handen inzeept. Doe de kraan pas aan als je gaat spoelen. Want een minuutje de kraan open kan wel 20 liter water kosten!

Hoeveel water gebruiken we dagelijks?

Heb je enig idee hoeveel water we per dag gemiddeld gebruiken? Gelukkig is het de afgelopen decennia verbetert, maar er is nog veel winst te halen. 50 jaar geleden verbruikten we nog zo’n 190 liter per persoon per dag. Nu is dat zo’n 115 liter per dag. Dat is dus al een hele verbetering. We zijn niet alleen bewuster om gegaan met ons eigen watergebruik, ook de huishoudelijke apparaten zijn een stuk zuiniger geworden en verbruiken aanzienlijk minder water. Het meeste water verbruiken we nog altijd met douchen. Gemiddeld ruim 51 liter per douchebeurt. Daarnaast kost een toiletbezoek ook erg veel water. Per keer dat je doorspoelt is dit ruim 30 liter water. Een keer het toilet niet doorspoelen na een kleine boodschap kan dus helemaal geen kwaad.

Nog een aantal leuk feitjes:

  • In steden wordt langer en vaker gedoucht dan op het platteland.
  • Douchen op de sportschool weten we 3 minuten sneller te doen dan thuis.
  • In de jaren ’70/’80 gingen we vaker in bad. Nu staan we meer onder de douche.
  • 16% van de mannen scheert zich onder de douche.
  • De helft van de huishoudens heeft een waterbesparende douchekop. Dit scheelt een kleine 2 liter water per minuut.
  • Minder dan de helft van de mensen wast zijn handen NIET na het toiletbezoek.

Wat doe jij in de badkamer en in huis om water te besparen of bewuster om te gaan met het milieu? We lezen het graag terug in de reactie! Heb je de smaak te pakken? Lees dan hier nog wat extra tips om water te besparen in het huishouden!Duurzaam water besparen

Comment Section

0 reacties op “Duurzaam douchen doe je zo!

Plaats een reactie


*